Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (488 words)

VELIKI PORTRETI FÉLIXA NADARA

IZLOŽBA U IZLOŽBI: PORTRET

28. veljače - 22. ožujka

Izložbu realizirao muzej Jeu de Paume uz potporu Medijateke za arhitekturu i baštinu i Ministarstva kulture u Francuskoj, u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti i Francuskom alijansom Osijek.

Gaspard-Félix Tournachon (1820.-1910.), francuski fotograf i karikaturist, djelovao pod pseudonimom Nadar. Pisao je kronike, feljtone i romane, a zatim se 1846. godine posvetio crtežu podrugljivog i karikaturalnog stila. Njegova litografija Panteon iz 1854. godine ga je proslavila, a u njenoj pripremi se prvi put koristi fotografijom.

Fotografija je sredinom 19. stoljeća velika novost, a ubrzo nakon otkrića postala je umjetnički medij i sredstvo pohrane vizualne memorije. Započela je revoluciju u umjetnosti kao novi medij i kao konkurencija tradicionalnim medijima. Jedan od pionira umjetničke fotografije je upravo Nadar.

Umjetničku karijeru započinje crtanjem karikatura, koje objavljuje u pariškim časopisima i novinama, komentirajući i, često, izrugujući poznate ličnosti i aktualne događaje. Svoj šaljivi karakter cijeli život projicira u karikature, međutim u fotografiji njegove su intencije sasvim suprotne. Njegov je studio bio intiman i mračan, što i dolikuje jednom fotografskom studiju 19. stoljeća. Fotografije koje je tamo snimao jednako su intimne, portreti koje izrađuje nemaju karikaturalnu pompoznost, uveseljavanje i dramatizaciju, već samo intimnu sličnost. Pronicljivost prodiranja u emocije, koju je posjedovao, izražava u fotografskim portretima.

Njegov fotografski opus sastoji se mahom od portreta njegovih suvremenika, prijateljevao je s raznim umjetničkim grupacijama i, s vremenom, proširio krug poznanika na pariške intelektualce, slikare, kipare, znanstvenike, pisce, glumce, državne službenike,… Činjenica da su ovi ljudi svi bili Nadarovi poznanici ukazuje na težinu njegove percepcije portretne fotografije; te je ljude nužno bilo upoznati kako bi ih se portretiralo. Ovi portreti nisu samo vizualni prikaz portretirane osobe, Nadar je dopirao u samu karakternu srž, dajući emociji prednost nad image-om. Nadarovo čitanje emocija i karaktera uvjetovano je i njegovim karakterom s druge strane, bio je duhovit i tople naravi, stoga su se portretirani u intimnoj i opuštenoj atmosferi, s punim povjerenjem u fotografa, potpuno prepuštali objektivu. Osim toga, uz niz zanimljivosti iz Nadarovog života, bio je prvi zračni fotograf u povijesti; snimao je zračne fotografije balonom, čak je i projektirao balon isključivo za fotografsko snimanje. Ipak, izložba njegovihzračnih fotografija ostaje za neku novu izložbu.

Portret

U sklopu izložbe Nadarovih portreta Muzej likovnih umjetnosti organizira i izložbu u izložbi pod nazivom Portret. Portret je ostvaren u suradnji s nekoliko osnovnih škola s područja Osijeka, Višnjevca i Josipovca u vidu predavanja, radionice i, konačno, izložbe. Učenicima je prethodno od strane nastavnika-mentora, muzejskih pedagoginja i kustosa prezentirana izložba, Nadarov opus i povijest fotografije. Nakon toga su pod vodstvom svojih nastavnika-mentora (Vedrana Belanović Gibičar, Sandra Marijanović, Roko Idžojtić, Silvija Vukašinović, Dubravko Milinković, Nevenka Mudri Mušanić) u sklopu redovne nastave izrađivali autorska djela na temu fotografskog portreta prateći školski kurikulum. Ta će djela biti postavljena uz Nadarova, kao prikaz vlastitog psihološkog doživljaja i poveznica suvremene s klasičnom fotografijom. Svi učenici sudionici će u pratnji svojih mentora pohoditi izložbu te se na radionicama upoznati s fotografskim procesom cijanotipije koji će demonstrirati doc. art. Vjeran Hrpka.


Natječaj za sudjelovanje na izložbi 13. Memorijal ...
Darko Bavoljak: Izlozi

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731