Spomen galerija Ivana Meštrovića Vrpolje

Spomen galerija Ivana Meštrovića Vrpolje

Trg dr. Franje Tuđmana 12
35210 Vrpolje
tel:035/439-075
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
URL: http://www.sgimv.hr

Opći podaci

Vrsta muzeja: umjetnički/specijalizirani
Osnivač: Brodsko-posavska županija
Godina osnivanja: 1957./1972.
Ravnateljica: Suzana Bilić Vardić

Radno vrijeme za posjetitelje

Radnim danom: 8 - 16 h
Subotom: 9 - 14 h
Nedjeljom: zatvoreno
Za grupne posjete uz najavu i izvan radnog vremena

Cijena ulaznice:

5 kuna za djecu, učenike, studente i umirovljenike
10 kuna ostali
Cijena vrijedi za pojedinačne i grupne posjete

Veliki hrvatski i svjetski poznati kipar i umjetnik Ivan Meštrović, rođen je u Vrpolju, 15. kolovoza 1883. godine, gdje su mu se otac Mate i majka Marta u potrazi za poslom zatekli dok je otac radio na izgradnji željezničke pruge. Jedini pouzdan podatak o mjestu rođenja velikog kipara zabilježen je u Matici krštenih župne crkve Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vrpolju, u koju je Ivan Meštrović upisan pod prezimenom Gabrilović. S navršenih godinu dana Ivan Meštrović se s roditeljima vratio u zavičaj Dalmaciju i mjesto Otavice u kojima je proveo djetinjstvo. Prema vlastitom priznanju Meštrović nikada poslije nije bio u Vrpolju.

Ideja o izgradnji muzeja u Vrpolju posvećenog velikom umjetniku rodila se između dva svjetska rata. O inicijatoru i začetniku ideje, učitelju Josipu Golu, piše Vrpoljčanin Antun Knežević u svojoj knjizi „Divlji brak, zgode i nezgode hrvatskoga seljaka“ (Beograd, 1936.). Povijest Spomen galerije Ivana Meštrovića neraskidivo je vezana s osnivanjem Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Meštrović“ i Muzeja „Ivan Meštrović“ u Vrpolju, 3. ožujka 1957. godine, ostvarenog na poticaj grupe vrpoljačkih intelektualaca i entuzijasta predvođenih učiteljem Josipom Golom, profesorom Josipom Jurkovićem i prvim predsjednikom KUD-a dr. Ivom Tomašićem. Unutar društva osnovan je Muzej „Ivan Meštrović“ zamišljen kao spomen-dom, u kojemu će se čuvati i slaviti njegovo djelo.

Predstavnici Društva odmah su stupili u kontakt s Meštrovićem koji je u to doba već deset godina živio u SAD-u i upoznali ga sa svojim planovima. Za buduću galeriju, Ivan Meštrović za života, KUD-u daruje djelo, odljev u gipsu, „Majčina briga/Majka i dijete“(Beč 1905.).

Iako je Muzeju bio dodijeljen prostor za rad, društvo je bez financijskih sredstava. Nakon Meštrovićeve smrti, a i zbog drugih poteškoća u prvoj polovici šezdesetih godina zamire rad društva.

Novi zamah u realizaciji ideje izgradnje spomen-galerije događa se 18. lipnja 1967., kada društvo na inicijativu dr. Zdenka Kneževića, Predraga Golla, Josipa Jurkovića, Stjepana Lebovića i drugih Vrpoljčana obnavlja rad pod imenom Kulturno društvo „Ivan Meštrović“. Meštrovićevo djelo „Majka i dijete“ iste godine odlijevaju u broncu, a 1968. postavljaju pred novoizgrađenu zgradu zdravstvene stanice kao prvi javni spomenik u Vrpolju. Paralelno su tekle i pripremne aktivnosti za gradnju galerije. Prema idejnom projektu zagrebačkog arhitekta Rudolfa Varge u samom središtu Vrpolja, uz župnu crkvu u kojoj je Meštrović kršten, 15. kolovoza 1969. počinje izgradnja Spomen galerije Ivana Meštrovića. Gradnja je financirana sredstvima ondašnjeg općinskog i republičkog fonda za kulturu, kao i doprinosom samih Vrpoljčana, uz pomoć velikih poduzeća s područja ondašnje općine, ali i bivše države.

Spomen galerija Ivana Meštrovića u Vrpolju svečano je otvorena 3. lipnja 1972. Od početka sa stalnim postavom Meštrovićevih djela, 20 skulptura u gipsu posuđenih iz Atelijera Meštrović iz Zagreba i Gliptoteke HAZU te dvije skulpture u bronci, vlasništvo društva („Majčina briga“ i „Autoportret“). Sukladno raspoloživim financijskim sredstvima i uz odobrenje Meštrovićevih nasljednika, prije svega supruge Olge, a potom i kćeri Marije Meštrović, u razdoblju 1974.-1989. Spomen galerija odlijeva 17 Meštrovićevih radova u broncu, a jedno djelo kupuje, stvarajući fundus Meštrovićevih djela u svome vlasništvu.

Spomen galerija u stalnom postavu danas ima izloženo 35 Meštrovićevih djela, od kojih je 21 u njezinom vlasništvu.

Od otvorenja 1972. godine Spomen galerija djeluje u sastavu KD-a „Ivan Meštrović“ Vrpolje (od 1984. ponovno KUD-a „Ivan Meštrović“), ostvarujući pri tome uspješnu suradnju s Atelijerom Meštrović iz Zagreba i prvom kustosicom i voditeljicom Atelijera gospođom Vesnom Barbić, koja traje do današnjih dana. Rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete RH, Klasa: 025-04/94-01/01. od 28. ožujka 1994. osnivačka prava nad Spomen galerijom prenose se na Brodsko-posavsku županiju koja od tada preuzima financiranje i skrb nad Spomen galerijom. Za vrijeme Domovinskog rata 1991. – 1995. stalni postav je izmješten. Vraćen je u obnovljene prostore Spomen galerije u sklopu obilježavanja prve obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i Dana županije 1. svibnja 1996. godine. Iste je godine Skupština Brodsko-posavske županije donijela Odluku o osnivanju ustanove u kulturi Spomen galerije Ivana Meštrovića te je u Trgovačkom sudu ustanova registrirana kao samostalni pravni subjekt. Razdvojeno od KUD-a „Ivan Meštrović“ Vrpolje, Spomen galerija Ivana Meštrovića djeluje od 1. siječnja 1997. godine.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731