Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (627 words)

Mrtva priroda iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti

2401-MLU-Mrtva-priroda-POZIVNICA_ccexpress-_20220221-074755_1

Muzej likovnih umjetnosti u četvrtak, 24. lipnja 2022. u 19:00 sati otvara izložbu Mrtva priroda iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti. Riječ je o trećoj izložbi iz ciklusa velikih tematskih izložbi neobrađenih tema kojom se istodobno obrađuje, istražuje, revalorizira i prezentira bogati fundus Muzeja likovnih umjetnosti. U fundusu MLU-a nalazi se 119 djela koja pripadaju tematici mrtve prirode. Ukupno je 66 autora, a djela su raspoređena u muzejskim zbirkama slikarstva te crteža i grafike.

Vremenski raspon u kojem djeluju ovi autori obuhvaća tri stoljeća, od 19. stoljeća do suvremenog doba, tako da je stil i izričaj ovih umjetnika vrlo raznolik. Pri odabiru djela za izložbeni program poseže se za onim djelima koja predstavljaju mrtvu prirodu u najčišćem obliku, a promatrajući jednu izoliranu temu, kao što je mrtva priroda, daje nam uvid u različitost pristupa temi.

Na izložbi će biti zastupljeni autori koji pripadaju među naše najznačajnije umjetnike moderne i suvremene umjetnosti kao što su: Emanuel Vidović, Slavko Kopač, Ljubo Babić, Slavko Šohaj, Nasta Rojc, Antun Mejzdić, Branko Ružić, Antun Motika, Edo Kovačević, Đuro Seder, Josip Generalić i visoko etablirani povjesničar umjetnosti i slikar Izidor Kršnjavi. Drugi dio umjetnika pripada slavonskom ili specifično osječkom likovnom krugu, to su: Kornelije Tomljenović, Elza Rechnitz, Vladimir Filakovac, Arthur Schiffer, Rudolf Turković, Gustav Antolković, Iso Jung, Ivan Rein, Josip Zorman, Zvonimir Manojlović, Ivan Heil, Tihomir Maroević, Ivan Domac, Albina Jakić i Domagoj Sušac. Osim njih, u fundusu muzeja zastupljena su djela s temom mrtve prirode umjetnika Petra Tiješića, bosanskohercegovačkog slikara te Vere Josifović i Dušana Milovanovića, srpskih slikara.

O izložbi, iz Predgovora u katalogu izložbe:

„Pokretanje i ostvarivanje velikih tematskih izložbi kao cjelina kojima je predmetno područje i zadani okvir totalitet fundusa pojedine muzejske ustanove jedan je od mogućih pristupa istraživanju, zatiti, stručnoj obradi, (re)valorizaciji i prezentaciji predmeta u muzejskim zbirkama. Takav pristup metodološki se oslanja na „horizontalnu i vertikalnu stratigrafiju"muzejskoga fundusa, odnosno na utvrđivanje pojedinih tematskih cjelina i razotkrivanje pojedinačnih „slojeva" unutar svake od njih. Pristupajući, nakon realizacije izložbe Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, još jednom obilatim, no nedovoljno obrađenim, pa i podcijenjenim „zalihama" umjetnina u čuvaonicama Muzeja likovnih umjetnosti, slijedimo otprije iscrtanu zamisao: revalorizacije i prezentacije vlastitoga fundusa po ključu obrađivanja velikih tematskih cjelina. Ovaj put izložbom slika, crteža i grafika s tematikom mrtve prirode."

„Što je „mrtva priroda" i koju pojmovnu kategoriju naziv obuhvaća – je li to motiv, tema, siže, žanr? Pojam zahtijeva, unatoč statusu općeg mjesta u terminologiji likovne umjetnosti, pobliže određenje: mrtva priroda je „prikaz neživih ili nepokretnih predmeta (voće, povrće, ubrano cvijeće, uporabni i ukrasni predmeti, posuđe, mrtve ribe i ptice, lovački plijen), aranžiranih u kompoziciju"."

„Mrtva priroda je, prvenstveno, usko određena i specifična slikarska tema, iako njezini motivi mogu biti različiti, pa tako možemo tipološki razlikovati različite podvrste mrtve prirode. Prema tradicionalnoj podjeli, s obzirom na dominantni motiv kompozicije, tipološke podvrste mrtve prirode najčešće mogu biti: vanitas (u simboličkom kontekstu moralizirajuće kršćanske dogme o smrtnosti, propadanju i prolaznosti materijalnih stvari – s mrtvačkom lubanjom kao najprepoznatljivijim ikonografskim simbolom); mrtva priroda s lovinom i rekvizitima lova (uobičajeno s ubijenom, najčešće sitnom divljači); mrtva priroda s hranom (od skromnog akcesorija objeda do raskošnih gastronomskih aranžmana); mrtva priroda s voćem; mrtva priroda s cvijećem (najčešće s u vazu stavljenim ubranim cvijećem); mrtva priroda s knjigama; mrtva priroda s glazbenim instrumentima. U obzir, međutim, dolaze i aranžmani sa svim navedenim predmetima ili njihove kombinacije."

„Najraniji primjeri slikarskih djela s temom mrtve prirode iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti datiraju iz 18. stoljeća: riječ je o dva gotovo identična dekorativna panoa izduženoga vertikalnog formata s motivima cvijeća, radovima neutvrđenog slikara iz druge polovine 18. stoljeća (Mrtve prirode s cvijećem)."

Daniel Zec

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. 

Trajanje izložbe: 24. veljača 2022. – 12. lipnja 2022.

XIV. Memorijal Ive Kerdića - NATJEČAJ
Izložba MOLOVANJE I FARBANJE - prikaz tradicijskog...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731