Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (323 words)

Izložba Stanka Ferića "Ovce koje piju more"

0-FARAMAFU---PLAKAT---s-datumom

Zavičajni muzej Slatina otvorio je izložbu šibenskog novinara i publicista Stanka Ferića 1. lipnja u 19.00 sati. 

Izložba je rezultat   intenzivnog istraživanja povijesti i kulturne baštine Kornata, otočja koje se nalazi unutar Šibensko-kninske županije. Fotografije na kojima je ovjekovječena ljepota kornatskog otočja, otočani, flora i fauna rezultat su vještog reportažnog oka Stanka Ferića koji se na Kornate uputio u potrazi za poslom. Kao i sve što nam je u životu nedovoljno poznato tako su i Kornati u svijesti građana Republike Hrvatske gledani kao nenaseljeno otočje na kojima nerijetko haraju požari, sunce nemilosrdno prži gotovo svaki oblik života (u nedostatku zelenila i nastambi). Vrhunac života predstavljaju ovce koje piju morsku vodu. Tako barem legenda kaže. Stanko Ferić se svojim dolaskom i privremenim životom na Kornatima uvjerio u sasvim suprotno. Kornati su itekako naseljeno otočje (preko sto obitelji živi u naseljima), na kojima je uspješno organiziran život. Osim u naseljenost otočja, Ferić se uvjerio da ovce ne piju morsku vodu. .

Ferićeve fotografije organizirane u formi diptiha, triptiha i poliptiha istodobno pokazuju prirodne ljepote otočja, njihovu rustičnost i ljupku jednostavnost. Prikazana su naselja i obitelji koje žive u njima, njihovi običaji i način života. U dnu fotografija stoji naziv naselja što promatraču upotpunjuje fond informacija o Kornatskom otočju. Ferićeve fotografije ujedno su dokumentarnog i edukativnog karaktera, lišene umjetničkog popravljanja i nadopunjavanja. U službi su dokumenta koji je zabilježio utiske o sredini, njezine specifičnosti, ljepote, ali i poteškoće (prirodna izoliranost, izoliranost koja je rezultat političkih prilika i centralizacije države) s kojima se otočani susreću. Preko fotografija Ferić nam prepričava životnu priču svake od obitelji koja bez obzira na poteškoće (ponekad i surovost života na otoku) cijene život na Kornatskom otočju te vide svijetlu budućnost sredine.

Čistoća i jasnoća formi koje je Ferićev fotoobjektiv definirao, boja koja jasnoćom i intenzitetom hipnotizira promatrača sugeriraju doista prirodnu ljepotu otoka o kojima ipak netko brine, a to su žitelji naselja i njihove ovce koje ipak ne piju morsku vodu.

IZLOŽBA JE OTVORENJA DO 16. KOLOVOZA.

GOSTUJUĆA IZLOŽBA I PREDAVANJE U ARHEOLOŠKOM MUZEJ...
Samostalna fotografska izložba "Našičke vedute" au...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731