Veličina fonta: +
2 minutes reading time (321 words)

Otvorenje izložbe "Slatinski biser" : pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe

qq

Zavičajni muzej Slatina 7. lipnja 2019. godine obilježio je u svojim prostorijama Međunarodni dan arhiva. Riječ je o izložbi "Slatinski biser" : pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe koja je pak rezultat suradnje dviju ustanova u kulturi: Državnog arhiva u Virovitici i Zavičajnog muzeja Slatina.

Temelje za suradnju postavila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak koja je podrobno istraživala povijest obitelji Schaumburg-Lippe koja na ove prostore dolazi 1841. godine tako što je kupila vlastelinstvo Virovitica (između ostalog i imanje Slatinu) od obitelji Pejačević. Kneževska obitelj podrijetlom iz sjeverne Njemačke udarila je čvrste gospodarske temelje koji su se kroz godine odrazili i na ukupnu kvalitetu života u trgovištu Slatini.

Državni arhiv u Virovitici otkupio je vrijedne dokumente iz Bückeburga (odakle obitelj potječe) koji su pomno pregledani i proučeni te otkrivaju doista brojne gospodarske aktivnosti kneževske obitelji kako u Slatini tako i u Bückeburgu.

Osim što izložba donosi informacije o povijesti obitelji i brojnim pogonima koje su pokrenuli, također donosi informacije o neprekinutom kontinuitetu proizvodnje vina i pjenušavih vina (1864.), od koje sorte vina se proizvodio Slatinski biser, a da je vino bilo dobre kvalitete svjedoče medalje (jedna zlatna i dvije srebrne) koje su Muzeju ustupljene na trajnu posudbu od prošle godine.

Izložba je zaključena kratkim pregledom kulturne povijesti Slatine od druge polovice XIX. stoljeća pa sve do 1915. godine, u kojem su istaknuta dva osobna predmeta (oslikana brisé lepeza i djevojački spomenar s inicijalima vlasnice) Marie Konstantinović (r. Rockrohr), čiji je otac bio podrumar u vinariji Schaumburg-Lippe (predmete je Muzeju darovala njezina unuka Jasna Nosso).

Nakon otvorenja izložbe ravnateljica Dragica Šuvak održala je predavanje o obitelji Schaumburg-Lippe i proizvodnji pjenušca u podrumu koji je izgrađen u vrijeme obitelji Pejačević, a koji su pak Schaumburg-Lippe uredili i pripremili za kompleksan pogon.

Autori izložbe su prof. Stanislav Artuković i Zoran Šimić iz Državnog arhiva u Virovitici te povjesničarka umjetnosti Martina Gavran, kustosica u slatinskom muzeju.

Otvorenje izložbe održano je u podne 7. lipnja 2019. godine, a izložbu se može pogledati do 2. kolovoza 2019. godine.

Izložba "100 godina Hajduka"
ŠKOLONTIRANJE na Vučedolu