Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (321 words)

Otvorenje izložbe "Slatinski biser" : pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe

qq

Zavičajni muzej Slatina 7. lipnja 2019. godine obilježio je u svojim prostorijama Međunarodni dan arhiva. Riječ je o izložbi "Slatinski biser" : pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe koja je pak rezultat suradnje dviju ustanova u kulturi: Državnog arhiva u Virovitici i Zavičajnog muzeja Slatina.

Temelje za suradnju postavila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak koja je podrobno istraživala povijest obitelji Schaumburg-Lippe koja na ove prostore dolazi 1841. godine tako što je kupila vlastelinstvo Virovitica (između ostalog i imanje Slatinu) od obitelji Pejačević. Kneževska obitelj podrijetlom iz sjeverne Njemačke udarila je čvrste gospodarske temelje koji su se kroz godine odrazili i na ukupnu kvalitetu života u trgovištu Slatini.

Državni arhiv u Virovitici otkupio je vrijedne dokumente iz Bückeburga (odakle obitelj potječe) koji su pomno pregledani i proučeni te otkrivaju doista brojne gospodarske aktivnosti kneževske obitelji kako u Slatini tako i u Bückeburgu.

Osim što izložba donosi informacije o povijesti obitelji i brojnim pogonima koje su pokrenuli, također donosi informacije o neprekinutom kontinuitetu proizvodnje vina i pjenušavih vina (1864.), od koje sorte vina se proizvodio Slatinski biser, a da je vino bilo dobre kvalitete svjedoče medalje (jedna zlatna i dvije srebrne) koje su Muzeju ustupljene na trajnu posudbu od prošle godine.

Izložba je zaključena kratkim pregledom kulturne povijesti Slatine od druge polovice XIX. stoljeća pa sve do 1915. godine, u kojem su istaknuta dva osobna predmeta (oslikana brisé lepeza i djevojački spomenar s inicijalima vlasnice) Marie Konstantinović (r. Rockrohr), čiji je otac bio podrumar u vinariji Schaumburg-Lippe (predmete je Muzeju darovala njezina unuka Jasna Nosso).

Nakon otvorenja izložbe ravnateljica Dragica Šuvak održala je predavanje o obitelji Schaumburg-Lippe i proizvodnji pjenušca u podrumu koji je izgrađen u vrijeme obitelji Pejačević, a koji su pak Schaumburg-Lippe uredili i pripremili za kompleksan pogon.

Autori izložbe su prof. Stanislav Artuković i Zoran Šimić iz Državnog arhiva u Virovitici te povjesničarka umjetnosti Martina Gavran, kustosica u slatinskom muzeju.

Otvorenje izložbe održano je u podne 7. lipnja 2019. godine, a izložbu se može pogledati do 2. kolovoza 2019. godine.

Izložba "100 godina Hajduka"
ŠKOLONTIRANJE na Vučedolu

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731