0-FARAMAFU---PLAKAT---s-datumom

Zavičajni muzej Slatina otvorio je izložbu šibenskog novinara i publicista Stanka Ferića 1. lipnja u 19.00 sati. 

Izložba je rezultat   intenzivnog istraživanja povijesti i kulturne baštine Kornata, otočja koje se nalazi unutar Šibensko-kninske županije. Fotografije na kojima je ovjekovječena ljepota kornatskog otočja, otočani, flora i fauna rezultat su vještog reportažnog oka Stanka Ferića koji se na Kornate uputio u potrazi za poslom. Kao i sve što nam je u životu nedovoljno poznato tako su i Kornati u svijesti građana Republike Hrvatske gledani kao nenaseljeno otočje na kojima nerijetko haraju požari, sunce nemilosrdno prži gotovo svaki oblik života (u nedostatku zelenila i nastambi). Vrhunac života predstavljaju ovce koje piju morsku vodu. Tako barem legenda kaže. Stanko Ferić se svojim dolaskom i privremenim životom na Kornatima uvjerio u sasvim suprotno. Kornati su itekako naseljeno otočje (preko sto obitelji živi u naseljima), na kojima je uspješno organiziran život. Osim u naseljenost otočja, Ferić se uvjerio da ovce ne piju morsku vodu. .

Ferićeve fotografije organizirane u formi diptiha, triptiha i poliptiha istodobno pokazuju prirodne ljepote otočja, njihovu rustičnost i ljupku jednostavnost. Prikazana su naselja i obitelji koje žive u njima, njihovi običaji i način života. U dnu fotografija stoji naziv naselja što promatraču upotpunjuje fond informacija o Kornatskom otočju. Ferićeve fotografije ujedno su dokumentarnog i edukativnog karaktera, lišene umjetničkog popravljanja i nadopunjavanja. U službi su dokumenta koji je zabilježio utiske o sredini, njezine specifičnosti, ljepote, ali i poteškoće (prirodna izoliranost, izoliranost koja je rezultat političkih prilika i centralizacije države) s kojima se otočani susreću. Preko fotografija Ferić nam prepričava životnu priču svake od obitelji koja bez obzira na poteškoće (ponekad i surovost života na otoku) cijene život na Kornatskom otočju te vide svijetlu budućnost sredine.

Čistoća i jasnoća formi koje je Ferićev fotoobjektiv definirao, boja koja jasnoćom i intenzitetom hipnotizira promatrača sugeriraju doista prirodnu ljepotu otoka o kojima ipak netko brine, a to su žitelji naselja i njihove ovce koje ipak ne piju morsku vodu.

IZLOŽBA JE OTVORENJA DO 16. KOLOVOZA.