Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (325 words)

KORALJKA KOS, SILVIJA LUČEVNJAK I NIKOLA ML. BARUN ADAMOVIĆ ČEPINSKI TE VELIKI KONCERT ZAGREBAČKE FILHARMONIJE “Dora&Liszt“ FESTIVAL DORA PEJAČEVIĆ, 3. ožujka 2023.

IMG-20230303-WA0015 Silvija Lučevnjak i Nikola ml. barun Adamović Čepinski

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u prijepodnevnim je satima 3. ožujka 2023. održano iznimno predavanje akademkinje Koraljke Kos koja je za sugovornike pozvala Silviju Lučevnjak, ravnateljicu Zavičajnog muzeja Našice i Nikolu ml. Baruna Adamovića Čepinskog, sina nećaka Dore grofice Pejačević, koji je dobro upoznat s obiteljskom poviješću. Akademkinja je ovu konstruktivnu diskusiju osmislila u formi razgovora o poznatim i još nepoznatim informacijama o našoj skladateljici, s obzirom na dosadašnja znanstvena istraživanja i nove spoznaje. Razgovor je bio popraćen glazbenim i video ilustracijama dok je moderatorica bila Andrea Višak.

Velika pozornost zasigurno pripada izvanrednom koncertu održanom u večernjim satima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pod nazivom „Dora&Listz" te veličanstvene Dorine Simfonije u fis-molu, op. 41 u izvedbi Zagrebačke filharmonije pod vodstvom šefa dirigenta Dawida Runtza te glazbenice Mie Pečnik za klavirom. Na koncertu su prisustvovali gradonačelnik Grada Našica gospodin Krešimir Kašuba i predstavnici našičkih ustanova i udruga.

Osvrti:

„Dora Pejačević jedna je od najzačajnijih skladateljica s početka 20. stoljeća, a njezino je iznimno stvaralaštvo utjecalo na sljedeću generaciju glazbenika. Njezinu Simfoniju u f-molu znanstvenici smatraju prvom modernom simfonijom u hrvatskoj glazbi. To je samo jedan od razloga zašto je Dora Pejačević ključna figura europske glazbene povijesti koju posljednjih godina ponovno otkrivamo. Kao umjetnici koji danas djeluju u Hrvatskoj, dužni smo odati počast ovoj izvanrednoj ženi i skladateljici, čija glazba sada doživljava pravi preporod diljem svijeta".

Dawid Runtz, šef-dirigent Zagrebačke filharmonije

„U relativno kratkom vremenskom razdoblju od nešto više od dvadesetak godina skladala je 58 djela…vođena nezaustavljivom znatiželjom otkrivala je nove mogućnosti, prerađujući poticaje iz raznih slojeva tradicije u trajnom nastojanju da oslobodi pravu, autentičnu jezgru vlastita izraza…Međunarodni odjeci njezina raznovrsnog opusa potvrđuju danas životnost te glazbe, koja je sazrijevala onkraj svih ideologija i modnih diktata. Neka i ovaj festival bude još jedan korak prema njezinoj renesansi i vrijednosnoj provjeri, ususret trajnoj prisutnosti na koncertnom polju." 

Koraljka Kos, akademkinja

Preuzeto: Katalog Festival Dora Pejačević 1. – 5. 3. 2023., Zagrebačka filharmonija, ur. Ivan Lozić, PINTERA GRUPA d.o.o., Zagreb, ožujak 2023., Zagrebačka filharmonija, Glazba.hr

„Znamenite Našičanke“ - edukativno predavanje u sk...
„Muzej u školi“ - Arheološko predavanje o srednjov...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731