Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (339 words)

KVIZ O DORI PEJAČEVIĆ POVODOM 100. OBLJETNICE SKLADATELJIČINE SMRTI – Memorijal Dore Pejačević

20230907_075855

U sklopu Memorijala Dore Pejačević, a povodom 100. obljetnice od smrti skladateljice 15. studenog 2023. godine, u novoobnovljenoj koncertnoj dvorani Malog dvorca u Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora, održan je kviz znanja o životu i djelu prve hrvatske skladateljice Teodore grofice Pejačević. Kviz je organizirao Zavičajni muzej Našice u suradnji s Udrugom za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Ogrankom Matice hrvatske u Našicama. Na kvizu su sudjelovali učenici škola s našičkog područja i njihovi mentori:

OŠ Dore Pejačević, Našice – mentor: Božena Benić

OŠ Hinka Juhna, Podgorač – mentor: Dino Bajamić

OŠ Ivana Brnjika Slovaka, Jelisavac – mentor: Katarina Hlobik

OŠ Josipa Jurja Strossmayera, Đurđenovac – mentor: Borislava Lehki

OŠ Kralja Tomislava, Našice – mentor: Sandra Hvizdak

OŠ Vladimira Nazora, Feričanci – mentor: Tena Turza Konjetić

SŠ Isidora Kršnjavog, Našice – mentor: Marina Međurečan

Koordinatorica i voditeljica kviza o Dori bila je kustosica i pedagoginja Zavičajnog muzeja Našice Magdalena Kunac Svoren uz logističku i tehničku podršku Miroslava Šarića, muzejskog tehničara. Autorice koncepcije i pitanja za kviz bile su Renata Bošnjaković, knjižničarska savjetnica i voditeljica Odjela muzejske knjižnice, Magdalena Kunac Svoren kustosica i muzejska pedagoginja te ravnateljica Muzeja Silvija Lučevnjak koje su se ujedno obratile publici i svim sudionicima, učenicima i njihovim mentorima te ih uvele u postupak i ulogu muzejskog kviza.

Ravnateljica Muzeja Silvija Lučevnjak naglasila je kako je narativ ovog muzejskog projekta motiv svim učenicima u izučavanju bogate kulturno-povijesne baštine zavičaja kao i nastavak uspješne suradnje sa školama i profesorima.

Svi natjecatelji su pokazali impresivnu razinu znanja te su sve učeničke ekipe bile podjednako dobre. Uz pomoć dodatnih pitanja prilikom pripetavanja odabrana je najbolja učenička ekipa. Pobijedili su učenici iz Srednje škole Isidora Kršnjavog u Našicama pod mentorstvom profesorice povijesti Marinom Međurečan te su nagrađeni dekorativnom skulpturom Dore i knjigama. Svaka je učenička ekipa primila prigodne poklone, a svi učenici nagrađeni su portretnom slikom Dore Pejačević koje je izradio profesor Marijan Slakić.

Zahvaljujemo se svim sudionicima, posjetiteljima i ravnateljici Glazbene škole Dariji Vlajnić koja nam je ustupila novoobnovljeni prostor Malog dvorca za ovo događanje kao i svima koji podupiru rad i djelatnost Zavičajnog muzeja Našice. 

Izborna skupština Muzejske udruge Istočne Hrvatske...
“Sjećanje na žrtvu Vukovara 1991.”

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731