Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (245 words)

„Znamenite Našičanke“ - edukativno predavanje u sklopu projekta „Muzej u školi“

IMG-20230308-WA0018

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak održala je edukativno predavanje povodom 19. škole otvorenih vrata Osnovne škole Dore Pejačević u Našicama, 8. ožujka 2023., na temu „Poznate, znamenite i slavne." Edukativno predavanje je organizirala učiteljica razredne nastave Marina Mihalj u 2. c razredu, a djeca su bila unaprijed pripremljena za ovaj poučan i zanimljiv sadržaj u kojem su svi učenici aktivno sudjelovali.

Osim Dore grofice Pejačević u našoj su sredini živjele i djelovale još brojne druge žene, ostavljajući izniman trag u povijesti grada Našica. U ovom predavačkom ciklusu obuhvaćene se samo neke od njih. Među njima su učiteljica Marija Bartowski, koja je nakon posjeta New Yorku putovala kući u Našice na brodu Carpathia, koji je spasio brodolomce s Titanika. Zatim su tu Milica Đuriš, odgojiteljica u Našicama i pjesnikinja; Ivana Jurković, prva kustosica našičkog muzeja; prva našička liječnica Julijana Radović; Gabrijela grofica Pejačević, Dorina baka, pokroviteljica Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, utemeljiteljica zaklade za izgradnju bolnice u Našicama te dobrotvorka Crvenog križa i našičkog samostana.

Kustosica Melita Husnjak pripremila je za učenike mali izložbeni kutak muzejskih predmeta koji su pripadali ovim znamenitim Našičankama te ih tijekom predavanja prezentirala djeci.

Ovo je gostovanje našeg muzeja završilo likovnom radionicom u kojoj su djeca pastelnim bojama crtala portrete ovih znamenitih Našičanki. Učenici su djelatnicama Zavičajnog muzeja Našice na kraju uručili prigodne poklone. Izražavamo veliku zahvalnost svim učenicima 2. c razreda i njihovoj učiteljici Marini Mihalj na još jednom uspješno ostvarenom sadržaju našeg ciklusa „Muzeja u školi" te se radujemo budućoj suradnji!

PRVIH 75 GODINA GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR - LJUDI U ...
KORALJKA KOS, SILVIJA LUČEVNJAK I NIKOLA ML. BARUN...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731