Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (350 words)

Glazbena radionica «Ručicama do glazbe»

P116076_20190404-125006_1

     Zavičajni muzej Slatina je u suradnji s OGŠ Milka Kelemena iz Slatine ostvario projekt serija glazbenih radionica «Ručicama do glazbe », održanih u prostorima ZMS-a u periodu od 25. ožujka do 29. ožujka 2019. godine. Riječ je o projektu koje je financiralo Ministarstvo kulture, u svrhu obilježavanja lika i djela Slatinčanina, maestra Milka Kelemena (1924.-2018.). Glazbenu radionicu osmislile su nastavnice OGŠ Milka Kelemena Sandra Pavić, Sara Mojzeš i Andrijana Jaković, putem koje su polaznike radionica upoznale i s radom svoje škole. Glazbene radionice pohađali su učenici 2. razreda osnovnih škola s područja grada Slatine i okolice (OŠ Josipa Kozarca, Slatina, OŠ Eugena Kumičića, Slatina, OŠ «Davorin Trstenjak», Čađavica, OŠ Vladimira Nazora, Nova Bukovica, OŠ Voćin i OŠ Mikleuš).

    Kustosi Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić i Martina Gavran za svaku radionicu su održali kratko uvodno predavanje o počecima glazbe, o glazbenim počecima maestra Kelemena, značenju njegovog lika i djela za sredinu poput Slatine koja svake godine njemu u čast u listopadu održava manifestaciju «Dani Milka Kelemena». Učenicima su prezentirani i egzotični glazbeni instrumenti koje je Milko Kelemen, u svrhu proučavanja, donio sa svojih putovanja po svijetu, i koji su kasnije poklonjeni Zavičajnom muzeju Slatina (zbirka Milka Kelemena).

    Nakon uvodne riječi učenici navedenih osnovnih škola poslušali su kratke koncerte koje su im priredili učenici glazbene škole, što je ujedno bila i prilika za upoznavanje s vrstama glazbenih instrumenata i načina na koje se instrumenti sviraju. Nastavnice glazbene škole nakon koncerata učenike su uputile na izradu glazbenih instrumenata od različitih materijala. Tako su se tu našle zvečke od metalnih čepova od boca i staklenki za zimnicu, zvečke od kutija napunjenih rižom, tzv. Panove svirale od šarenih plastičnih slamčica,... Nakon toga su nastavnice glazbene škole na svojim novim glazbenim instrumentima naučili svirati nove pjesmice. Svaka od radionica zaključena je zajedničkim plesom na glazbu iz baleta Orašar (Petar Iljič Čajkovski).

    Ovim putem se zahvaljujemo učenicima 2. razreda i njihovim učiteljicama na sudjelovanju i angažmanu na glazbenim radionicama, nastavnicama OGŠ Milka Kelemena koje su osmislile kreativnu i kvalitetnu glazbenu radionicu koja je učenicima približila glazbu, ali i lik i djelo maestra Milka Kelemena.
Izložba pisanica.
Izložba ''Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji'' go...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731