Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (562 words)

Čestitka Sekcije etnologa kolegici mr. sc. Ljubici Gligorević

HMD-16.10.2020.-92

 Sekcija etnologa Muzejske udruge istočne Hrvatske čestita kolegici etnologinji mr. sc. Ljubici Gligorević, muzejskoj savjetnici u mirovini Gradskog muzeja Vinkovci na nagradi Hrvatskog muzejskog društva za životno djelo. Nagrada je dodijeljena na svečanoj sjednici HMD-a u Zagrebu 16. listopada 2020.

Iz životopisa:

U Gradskom muzeju Vinkovci, kao kustosica etnologinja Ljubica Gligorević zaposlena je od 15. siječnja 1979., nakon završenog Studija etnologije – na svom prvom radnom mjestu, u kontinuitetu od preko 41 godinu. Od 1990. godine magistrica je etnoloških znanosti, a od 1991. godine u zvanju je muzejske savjetnice. Kroz proteklo razdoblje, velikom predanošću istraživala je i obrađivala sve oblike i očitovanja tradicijskoga života i kulture vinkovačkoga kraja, područja Vukovarsko-srijemske županije i cijele istočne Hrvatske, prezentirajući i promičući na različite načine bogatu i raznoliku muzeološku i etnološko / antropološku kulturnu baštinu ovoga dijela Hrvatske diljem zemlje i u inozemstvu. Ustrojila je etnološke muzejske zbirke, a zatim i Etnološki odjel s izrazito bogatim i raritetnim fundusom predmeta, među kojima je i veliki dio donacijskih, te respektabilnu fotografsku, fonografsku i drugu sekundarnu dokumentaciju.

Uz veliki istraživalački rad, opći stručno-znanstveni i edukacijski muzejski rad, iza etnologinje Gligorević je preko 60 autorskih (koautorskih) etnoloških izložbi sa ili bez kataloga. Autorica je multimedijalnog etnološkog postava Etnologija Vinkovaca i okolice otvorenog 2001. godine u povodu 55. obljetnice Muzeja, na površini od 700 m2 s izloženih oko 1500 predmeta iz vremena prve polovice 19. stoljeća do recentne građe. Uz Etnološki postav izdano je višerazličitih promidžbenih izdanja na pet jezika i upriličeno 158 kulturoloških događanja unutar multimedijalnog prostora iza kojih svojim stručnim etnološkim radom, moderatorstvom ili stručnom organizacijom stoji etnologinja Gligorević. Sudjelovala je na otvorenjima više gostujućih izložbi, ali i gostujući s autorskim izložbama ili posudbom građe za zajedničke međumuzejske i međudržavne izložbe u brojnim mjestima diljem Hrvatske i u inozemstvu, koje je vrlo često na stručan način i proglašavala otvorenim.

Autorica je oko 200 stručnih i znanstvenih radova, preko 150 stručno-popularnih članaka, tri knjige za koje je istodobno bila i urednica izdanja. Bila je urednica i suurednica nekoliko knjiga, spomenica i zbornika radova, recenzentica stručno-znanstvenih članaka i knjiga, priređivačica i prezenterica brojnih knjiga i mentorica kolegama više pisanih radova iz etnologije za muzejska zvanja kustosa diljem Hrvatske pri Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu. Sudjelovala je u znanstvenim projektima te referatima na brojnim stručno-znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Autorica je 50 arhiviranih jednosatnih radijskih emisija Iz tradicijskog života 50 autorskih jednosatnih emisija - tonskih zapisa uz dječji tradicijsko/suvremeni svijet 99 jednosatnih televizijskih emisija Gori lampa s etnološko / muzeološkom podlogom. U proteklom razdoblju Lj. Gligorević, kao etnologinja i muzejska djelatnica bila je stručna suradnica u snimanju oko 15 televizijskih filmova i emisija za HRT.

Stručna je suradnica i članica Prosudbenih Povjerenstava brojnih priredbi i manifestacija diljem Hrvatske, bila je članica više Povjerenstava Ministarstva kulture i članica brojnih strukovnih tijela. Dugogodišnja je članica Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture RH i autorica više prijedloga i obrazloženja zaštićenih nematerijalnih umijeća i vještina na nacionalnoj listi MK.

Za svoj rad dobitnica je Zlatne plakete Grb Grada Vinkovaca za 2010. godinu, za izuzetna ostvarenja na području znanosti i kulture, te više drugih nagrada i priznanja.

Od 2018. godine, zbog značajnog doprinosa muzejskoj struci, mr. sc. Ljubica Gligorević uvrštena je u Personalni arhiv zaslužnih muzealaca Muzejskog dokumentacijskog centra, Zagreb.

Neizmjeran je i nemjerljiv prinos mr.sc. Ljubice Gligorević u dugogodišnjem stručnom, znanstvenom i općenito kulturološkom radu i životu vinkovačkog kraja, područja Vukovarsko-srijemske županije i istočne Hrvatske, koji se nastavlja i dalje.

Predstavljen Projekt digitalizacije fonotečnih zap...
Izložba slika slikarice dr.art. Silve Radić

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731