Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (461 words)

Virtualna izložba ''Tikva mala, a stotinu šara''

Pozivnica---Tikva-mala-a-stotinu-ara

U sklopu 54. Šokačkog sijela nastala je virtualna izložba ''Tikva mala, a stotinu šara'' u suradnji s autoricom Vlastom Šabić, višom kustosicom i voditeljicom Etnografskog odjela Muzeja Slavonije, koja nam donosi prekrasnu i bogatu etnološku priču iz Zbirke tikvičarstva, o povijesti nastanka i raširenosti posebne tehnike ukrašavanja i namjene plodova tikve, uvrštene 2007. godine na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. 

Tikva je korištena u razne svrhe diljem svijeta tisućama godina, još prije pojave keramike i sjedilačkog načina života, ali i dugo nakon toga. Iako je najčešće bila bez ukrasa, na mnogim je stranama svijeta bilo zastupljeno i razvijeno njihovo ukrašavanje (urezivanje ukrasa), primjerice u Peruu, Americi, Africi, Novom Zelandu ili Kini. S druge strane, vještina i tradicija ukrašavanja, šaranja tikvica u Hrvatskoj specifična je samo za Slavoniju, gdje se razvila velika raznolikost i bogatstvo ornamenta. Zastupljena je na užem prostoru sjeveroistoka, na području bivše Vojne krajine: u županjskom, đakovačkom, te dijelu vinkovačkog i brodskog kraja. Prvotno, u zadružnoj podjeli rada, to je bila vještina pastira. Lijepo ukrašene tikvice kasnije su služile za poklon i svečane prigode, te kao suvenir. Osim toga, postajale su i razne uporabne (nejestive) tikve, od kojih je narod pravio različite posude; za čuvanje ili pretakanje tekućine (kada se na srednjem dijelu tikvice tzv. trbuhu izreže gornji dio); za solenicu ili spremanje sjemenja (kada se na tikvi odreže vrat); za čuvanje sitne paprike za jelo (kada se između vrata i trbuha tikve napravi mali otvor) i tome slično. Gotovo sve takve posude nisu se posebno ukrašavale jer su služile "u običnom kućanstvu". Međutim, posude napravljene od tikvica kojima su se posluživali gosti šarale su se i ukrašavale raznim ornamentima. Također, manje tikvice upotrebljavale su se i za ribolov, a ponekad su bile nošene i na svadbe, dok su velike bile ispomoć neplivačima. Tikve su se koristile i za zastrašivanje djece na blagdan svete Lucije, a pojedine tikvice darivale su se na Veliki petak umjesto uskrsnih pisanica.

Drugu značajnu cjelinu izložbe čine i drugi uporabni predmeti izrađeni od šaranih tikvica (pepeljare, čaše, vaze, svijećnjaci, pehari, spremnice, noćne lampe), kao i kolekcija učitelja Vladoja Ivakića (i njegova sina Miroslava), koji je kao promicatelj tradicijske tehnike i ornamentike primijenio tehniku šaranja tikvica i na drugim predmetima (pokućstvo, volovski rogovi, tamburice).

(Izvor teksta: Šabić, Vlasta. 2020. Tikva mala, a stotinu šara – šarane tikvice iz Muzeja Slavonije. Katalog izložbe. Osijek: Muzej Slavonije; Matasović, Antun. 1922. Slavonske graničarske tikvice. U: Narodna starina, sv. 2, str. 146-161; Juzbašić, Janja. 2017. Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji. Županja: ZMSG; MUIH)

Izložba je postavljena i snimljena u Pastoralno-kulturnom središtu župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, a može se pogledati za vrijeme trajanja programa 54. Šokačkog sijela (do 16. veljače 2021.), kao i na mrežnim stranicama muzeja, odnosno službenom YouTube kanalu.

Video i montaža: Studio 55 • Čehovski & Ripić

Sekcija etnologa poziva buduće muzealce koji se že...
Održana Digitalna Noć muzeja u Zavičajnom muzeju N...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731