Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (261 words)

Predstavljanje knjige ''Šećeranski spomenar''

Untitled-4_Page__20200609-071619_1

 U Županji postoji jedno, sasvim posebno naselje – Šećerana. Ime je dobilo po tvornici šećera, uz koju i radi koje je nastalo. Šećerana je imala atribute maloga grada, ali i atribute uređenog sela. Kako je i zašto nastao taj grad u gradu, kakvu je ulogu u njegovoj izgradnji i uređenju imao jedan donedavno prešućivani i zaboravljeni vukovarski arhitekt, tko su bili žitelji Šećerane i kako se na Šećerani živjelo nekada, kada je Šećerana bila mlada i lijepa i nova, o tome u knjizi „Šećeranski spomenar" piše Mira Katarina Zorić, rođena Brčić. Rođena i odrasla na Šećerani, otišla zauvijek iz nje 1967. da bi se stalno u nju navraćala, autorica je ovom knjigom zaustavila vrijeme i prebirući po svojim uspomenama vratila se na Šećeranu, u pedesete i šezdesete godine prošloga stoljeća. Kroz osobna sjećanja, kao ilustraciju toga vremena i toga života, ona je obuhvatila život na Šećerani i sa sociološkog, etnološkog i povijesnog, a ne samo autobiografskog aspekta. Istražila je i povijest nastanka i gradnje tvornice šećera i naselja, u malo povijesti našlo se zanimljivih činjenica, objavljene su u ovom spomenaru da se ne zaborave, jer i povijest Šećerane je dio povijesti Županje.

U podnaslovu knjige piše „mali prilog kulturi sjećanja", s razlogom, s puno razloga. Što bismo bili mi bez sjećanja, kakav bi bio naš život bez sjećanja? Jer, kao što kaže Nedjeljko Fabrio „sjećanje je sve, a godine ne znače ništa".

                                

Veselimo se Vašem dolasku i srdačan pozdrav od djelatnika Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja! Predstavljanje knjige “Između partizana i pristojn...
Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731