Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (185 words)

Predstavljanje knjige “Između partizana i pristojnosti”. Život i doba Svetozara Rittiga (1873.-1961.)

Rittig

 U petak, 12. lipnja, s početkom u 19.00 sati, u Muzeju Đakovštine, održat će se predstavljanje knjige "Između partizana i pristojnosti". Život i doba Svetozara Rittiga (1873.- 1961.)

Autorica knjige, Margareta Matijević rođena je 19. lipnja 1975. godine u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.Na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 2001. godine studij jednopredmetne povijesti te stekla zvanje profesora povijesti. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 2004. godine petogodišnji studij teologije te stekla zvanje diplomiranog teologa.
2011. obranila je doktorsku disertaciju, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, pod naslovom „Političko, crkveno i kulturno djelovanje Svetozara Rittiga 1873.-1961."

Svetozar Rittig bio je puno toga – prije svega, katolički svećenik, a potom i političar te kulturni i znanstveni javni radnik, ministar u komunističkoj vladi, zastupnik, urednik Katoličkog lista, štićenik i suradnik J. J. Strossmayera, sveučilišni profesor, tajnik nadbiskupa Bauera, prvi župnik Župe svetog Blaža, dugogodišnji župnik Župe svetog Marka, osnivač i ravnatelj Staroslavenskog instituta, diplomat, novinar i književnik. Knjiga je rezultat autoričinog dugogodišnjeg istraživanja njegovog rada i djela.


Na predstavljanju će govoriti autorica, dr. sc. Margareta Matijević, dr.sc. Stanko Andrić, znanstveni savjetnik te mr.sc. Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine.

Samostalna izložba - Marko Šošić
Predstavljanje knjige ''Šećeranski spomenar''

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731