Svijet u očima djeteta

svijet_u_ocima_djeteta.jpgPovodom Dana Grada Pakraca u Muzeju grada Pakraca otvorena je izložba u organizaciji MCUK (Međunarodni centar za usluge u kulturi)-Posudionice i radionice narodnih nošnji i Muzeja grada Pakraca pod nazivom "Svijet u očima djeteta". Ovu vrlo atraktivnu izložbu

 

koja predstavlja tradicijsku, duhovnu i materijalnu kulturu vezanu za dijete, dječje stvaralaštvo i ono što su odrasli stvarali za djecu, a na kojoj je izloženo više od stotinu eksponata, otvorio je gradonačelnik mr.sc.Davor Huška, dipl.oec. Ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik, dipl.pov.umj., zajedno s autorom izložbe prof.Josipom Forjanom predstavila je izložbu koja obuhvaća različite teme - trudnoću, porod, krštenje, dojenje, liječenje, vjerovanja, odijevanje, pokućstvo, igre, igračke, običaje i glazbeno - plesno stvaralaštvo. Dodatnu čar i povijesnu notu otvaranju ove izložbe dalo je 11 djevojčica i dječaka, članova podmlatka KUD-a "Seljačka sloga" koji su se predstavili tradicijskim pjesmama i plesovima.

Ovaj projekt ostvaren je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba i Muzeja Grada Pakraca, a realizaciju su posudbom eksponata i dokumentacije pomogli Etnografski muzej Split, Muzej Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda, Muzej Moslavine Kutina, Posudionica i radionica narodnih nošnji Zagreb, te pojedinci i obitelji iz Pakraca i okolice Pakraca eksponatima iz privatnih zbirki. Tako su u pakračkom muzeju izloženi eksponati iz Dalmacije i Dalmatinske zagore, Imotske krajine, s otoka Paga, iz Ravnih kotara, Podravine i Posavine, Istočne Slavonije, Baranje, Banata i Srijema, Moslavine, s područja Zagreba, ali i iz Travnika (BiH), te Pakraca, Prekopakre, Sirača i Lipika.

Izložba bi trebala mlađim naraštajima djelomično dočarati dječji svijet nekad, a starijim naraštajima možda pobuditi sjećanja na djetinjstvo.


v.d.ravnateljica
Danijela Balešić, oec.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731