«Požega u zlatnom dobu razglednica»

razglednice.jpgmjesto održavanja:
Gradski muzej Požega, Velika izložbena dvorana, Trg Sv. Trojstva, Požega
datum početka/završetka:
10.03.2009. / 20.03.2009.
otvorenje: 10.03.2009. u 18.00 sati

radno vrijeme:
radnim danom: 10.00 - 12.00 i 17.00 - 19.00; subotom: 10.00 - 12.00
cijena ulaznice: ulaz besplatan


Svake godine povodom  Dana Grada  -  12. ožujka, Gradski muzej Požega organizira izložbu s prigodnom temom. Ove godine posjetitelji  će vidjeti izložbu  ''Požega u Zlatnom dobu razglednica'',  obilježavajući ujedno i 85. obljetnicu osnivanja Gradskog muzeja u Požegi.

Na izložbi će se prezentirati stotinjak razglednica iz razdoblja koje, kolekcionari i svi  koji se bave proučavanjem, nazivaju ''Zlatno doba'' razglednica. To je razdoblje od 1895. do 1918. godine, iako  najstarije požeške razglednice datiraju iz 1898. godine.

Razglednice će biti prezentirane tematski i kronološki, od najstarijih  razglednica, do razglednica s različitim motivima,  panorame, Trg Franje Josipa (danas Trg Sv. Trojstva), Trg sv. Terezije, požeška šetališta i požeške ulice. Posebno će biti istaknute  razglednice  koje je radio Rudolf Mosinger, poznati zagrebački fotograf  i osnivač Svjetlotiskarskog zavoda u Zagrebu 1900. godine,  i Cecilija Wollner, prva žena fotograf u Požegi koja je imala  fotografski svjetlotiskarski zavod u Županijskoj ulici.

Bit će  izložene i razglednice na kojima su prikazane neke od poznatih osoba, te  razglednice upućene poznatim osobama. Izbor zanimljivih tekstova, prigodnih čestitki, sjećanja i obavijesti, posjetitelji će čuti na otvorenju izložbe, a te iste razglednice projicirat će se i na platnu, kako bi se što bolje uočila ljepota i vrijednost tih jednostavnih, ali izuzetno dragocjenih predmeta.

U vrijeme suvremenih sredstava komunikacije Interneta i SMS-poruka,  razglednica živi u svom svijetu nadvisujući se nad stvarnost, nikada ne gubeći čovjeka, onoga koji šalje i onoga kome se razglednica šalje. Stare razglednice, a sada već i novije, ostaju zanimljivi muzejski predmeti, idealno osmišljeni kao promicatelji turizma s kraja 19. i početka 20. stoljeća,  koji uvijek imaju nešto za reći i pokazati onome tko ih proučava.

Kako je ove godine najavljena  tema za Međunarodni dan muzeja (18. svibnja): „Muzeji i turizam“, već sada je prigoda da pošaljemo novu  ili staru razglednicu grada Požege (koje je tiskao Muzej kao suvenir - komplet starih razglednica ) u svijet kako bi i dalje živjela i time potaknuli čuvanje vrijedne kulturne baštine svoga Grada. 


Lidija Ivančević španiček, prof.
viša kustosica povijesti umjetnosti

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731