Stručni izlet u Istru

izlet_muih-a_u_istru.jpgMuzejska udruga istočne Hrvatske za svojih četrdesetak članova i 'simpatizera' u okviru svog zacrtanog programa na Godišnjoj skupštini u lipnju ove godine, organizirala je trodnevnu (17. – 19. 09. 2009.)  stručnu ekskurziju u Istru. Zašto Istra?

 

Prije svega Muzejska udruga istočne Hrvatske, na žalost trenutno jedina aktivna regionalna muzejska udruga u Hrvatskoj, promiče ideju stasavanja jakog nacionalnog muzejskog duštva temeljenog na kolektivnom članstvu muzejskih društava iz svih regija Hrvatske. Promičući ideju muzejskog zajedništva u tom smjeru, rodila se potreba obnavljanja suradnje sa donedavno vrlo jakim Društvom muzealaca i galerista Istre. Konačno, prepoznatljivu ljepotu i baštinsku originalnost Istre nije nikada previše puta obići. Naravno da je to bila i jedinstvena prilika razmjeniti publikacije,  upoznati se sa organizacijom rada i prezentacijom građe, uspjesima i problemima kolega u devet potpuno različitih muzeja od Pazina, Poreča, Rovinja, preko Pule i Labina do Opatije.

Radost zadovoljene znatiželje muzealaca u napornom tempu od šesnestak Istarskih 'štacija' u svega tri dana bogomdanog sunčanog rujna, nije pokvario niti pokvaren autobus APP-a u sred noći na povratku kući. I na kraju, hvala Istranima, divnim domaćinima, te vozačima koji su nas lokalnim školskim autobusom čabar-Delnice razvezli sretno od Delnica do Nove Gradiške i Požege, preko Našica i Osijeka do đakova i Slavonskog Broda. Putem kući, unatoč umoru nije ne nedostajalo ideja za sljedeći stručni izlet, Lika i Primorje  ili Dalmacija, možda? Tko zna?

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731