Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (604 words)

Noć muzeja 2020. u Županji (31.01.)

IMG_8272

U ovogodišnjoj Noći muzeja 2020., pod nazivom „Velike obljetnice hrvatskih muzeja", baštinu smo odlučili prezentirati na pomalo drukčiji način - mirisima i okusima. Zakoračili smo u kulinarski vremeplov i osjetili dašak antičke kuhinje, kao i one tradicionalne, graničarske.

Program je započeo već ujutro s najmlađima iz grupe Zvjezdice, našeg vrtića Maslačak. S njima je voditeljica radionice, pripravnica Matea Bašić zaigrala mali kulinarski kviz znanja pod nazivom "Al' se nekad dobro jelo". Bili su izvrsni u pogađanju naših tradicionalnih šokačkih jela i slastica koje su jeli naši stari, čime se dokazuje proces njegovanja baštine i tradicije od malih nogu. Ipak, naučili su i poneko manje poznato jelo kao i slavonske izraze za pojedine predmete vezane uz kuhinju. Na kraju su se još zabavili crtanjem i bojanjem, a uz sve to, okrijepili smo se i svježim domaćim lepinjicama.

Nadalje, večer smo započeli otvorenjem izložbe našeg kuhinjskog inventara pod nazivom „Od arheologije do etnologije" koja je bila postavljena u prizemlju Čardaka.
U parku našeg Muzeja održala se prezentacija i kušanje graničarskih (šokačkih) i antičkih specijaliteta. Posjetitelji su tako mogli kušati tople lepinjice s različitim domaćim pekmezima, a od slanih su poslastica bile kobasice i slanina pečeni na logorskoj vatri. Pripremili su ih suradnici iz konjogojske udruge „Stari graničar", Vinko Filipović i KUU-e „Tomislav", Marija Kobašević i naša djelatnica Blaženka Filipović. Osim graničarskih, antičke specijalitete koje su pripremili učenici Obrtničko-industrijske škole Županja pod mentorstvom prof. Ivane Milaković, prezentirala je skupina proučavatelja latinskog i grčkog jezika i kulture „Vestigia" pod vodstvom prof. Marka Markoljevića. Stručno vodstvo kroz stalni postav i izložbu organizirali smo u suradnji s kulturno-povijesnom skupinom Gimnazije Županja pod vodstvom prof. Danijele Kegalj te dijelom učenika iz skupine „Vestigia". Oni su utjelovili žive Rimljane i našu vojnokrajišku graničarsku vojsku Serežane.

U našem drugom dislociranom objektu, prostoru Agencije u kojem se nalazi stalni etnološki postav, posjetitelji su doživjeli nešto novo i inovativno. Imali smo čast, među prvima u Hrvatskoj, ponuditi virtualni vodič kroz muzej upravo našim posjetiteljima u Županji prigodom ovogodišnje Noći muzeja. Riječ je o pregledu našeg postava iz drukčije perspektive, korištenjem mobitela i nove aplikacije QtouR, autorice Josipe Kralik. Cilj je ovakvog načina komuniciranja s našom publikom, zapravo da si svaki posjetitelj samostalno može birati tempo primanja zanimljivih multimedijalnih informacija (od teksta, videa, slike, glazbe, itd.). Pri tome treba naglasiti da su sve informacije točne i istinite jer je svaki podatak i sadržaj provjeren od strane kustosa. Ovakav način komunikacije s muzejskom publikom inovacija je u svijetu.

Naravno, neizostavan je bio i glazbeni program. U prizemlju Čardaka, na gitari i violini, zasvirao nam je band WALKER&SUDAR DUO koji su nas počastili melodijama irske, engleske i škotske glazbe.

Pored ovako bogatog programa, valja naglasiti još jedan novitet. Naime, Muzejska udruga istočne Hrvatske, po prvi je puta odlučila spojiti gradove, a muzeje približiti istinskim zaljubljenicima u kulturnu baštinu. U akciji pod nazivom „Putovima osnivača slavonskih muzeja" sudjelovalo je 9 muzeja u 5 gradova (Osijek, Vukovar, Županja, Ilok i Vinkovci). U skladu s time, organizirali smo autobusne linije koje su povele na izlet u isto vrijeme iz tri smjera - dvorca Eltz u Vukovaru, osječke Tvrđe i ispred Čardaka u Županji. Konkretnije, građani iz Županje posjetili su Muzej Slavonije i Arheološki muzej u Osijeku, a nakon toga Vukovar gdje su obišli Muzej vučedolske kulture te Franjevački muzej.

Ovim programom, odlučili smo dati na važnosti slavonskim muzejskim velikanima i osobitostima, a istovremeno bio je to i prigodan poticaj za aktualiziranje tema o kojima vrijedi više govoriti i ukazati na njihovu važno. Tako su u prostoru našega Muzeja, posjetitelji mogli pronaći osnivača Stjepana Grubera i fotografirati se s njim. Ujedno, time smo obilježili i 50 godina od smrti našega osnivača.

Veliko hvala svim posjetiteljima, organizatorima i suradnicima! 

Otvorenje izložbe "Vojna krajina, Banska krajina i...
Noć muzeja u znaku izložbe „Barun Trenk, novo lice...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731