Nagrada za životno djelo

Zvonimir Toldi, prof. - dobitnik nagrade za životno djelo „Milovan Gavazzi“ Hrvatskog etnološkog društva

Profesor etnologije i povijesti, muzejski savjetnik i voditelj Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja iz Slavonskoga Broda poznat je kao neumorni muzealc te istraživač etnografskog slavonskog blaga, svesrdni folklorist i stručni suradnik u brojnim manifestacijama etnoloških sadržaja.

Pored brojnih aktivnosti, Zvonimir Toldi je zapažen kao inicijator i pokretač slavonskih programa koji danas okupljaju mnoge mlade naraštaje što njeguju slavonsku baštinu.

Kroz više od četiri desetljeća predanog rada sakupio je bogatu etnografsku građu (oko 5 000 predmeta), vrijednu dokumentaciju o tradicijskome graditeljstvu, kućnim zadrugama, obrtništvu i njegovim proizvodima, pučkim običajima i vjerovanjima, narodnim pjesmama i plesovima, kao i brojnu fotodokumentaciju (oko 10 000 jedinica). Svojim znanjem ali i spremnošću na suradnju, desetljećima je nezaobilazan stručni suradnik u brojnim kulturnim događanjima i programima kako u Slavonskom Brodu, posebice na priredbi Brodsko kolo, Brodsko-posavskoj županiji tako i drugim dijelovima Hrvatske (đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Pasionska baština, Mladost i ljepota Slavonije u Starim Mikanovcima, Adventske svečanosti u Vukovaru). Stručni je suradnik brojnih dokumentarnih televizijskih  emisija HRT-a o tradicijskoj kulturi.

Posebno treba istaknuti njegovu izuzetnu aktivnost u terenskim istraživanjima gdje dolazi do izražaja njegova komunikativnost i prisnost u suradnji s brojnim kazivačima. Rezultat toga je ne samo sakupljena vrijedna etnografska građa nego i Toldijeva angažiranost u svim vidovima „seoskog“ života – od prela, pjesme, plesa do neizostavnog slavonskog bećarca, ali i brojni novinski stručno-popularni tekstovi.

Jednako tako je vrijedna i njegova nesebična ljudska i stručna pomoć kolegama u muzejskim institucijama Slavonije i diljem Hrvatske.

Iskrene čestitke ispred Sekcije etnologa MUIH-a

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731