25. Slavonski biennale - Granice vidljivosti

slavonski bi

25. slavonski biennale – Granice vidljivosti

Kako postaviti vjerodostojnu i relevantnu „salonsku“ izložbu u vremenu postmedijske rekontekstualizacije prostora umjetničkog djelovanja? U svijetu koji nas okružuje, koji iz dana u dan poprima sve okrutnije obrise i obzore, i koji nema niti jedno jedinstveno znamenje stabilnosti, jedan je od ključeva čitanja suvremenog društva pokretljivost, ili pak trendovskim rječnikom – mobilnost, i duhovnog i fizičkog. Što se događa s našom percepcijom suvremenog života kad pokretljivost, mobilnost, zamijenimo glagolima migracija i izbjeglištvo – pritom ne zaboravljajući značenjsku razliku između potonje dvije riječi? Između našeg razumijevanja za interkulturnu i transnacionalnu bezgraničnost s jedne strane te podizanja barijera i označavanja teritorijalnih apetita s druge, umjetnost je nužno područje propitivanja susreta i razumijevanja, pružajući nove moduse vizualizacije budućnosti. Istupanjem u svijet/svjetove izvan izložbenog prostora, pogledom na Europu na prekretnici i pragu nove seobe naroda, na rubu ideoloških ratova, učvršćujemo prostor umjetnosti kao jednu od posljednjih slobodnih zona otpora. Otpora svim podjelama na osnovi različitosti i otpora negaciji ljudskosti. U postkolonijalnoj i posthladnoratovskoj Europi, kada se grčevito borimo za hibridne „nacionalne“ identitete isključivanjem drugog i drugačijeg, umjetnost je još uvijek arena političke moći i mogućnosti djelovanja proširenjem granica vidljivoga.

Valentina Radoš, iz teksta natječaja

Za 25. izdanje Slavonskog biennala Ocjenjivački sud u sastavu: Leonida Kovač (predsjednica), Jasmina Bavoljak, Kata Mijatović, Iva Prosoli i Valentina Radoš odabrao je radove 26 autora i autorica te autorskih parova. Tako će na ovogodišnjoj izložbi, iz natječajne selekcije izlagati:

Tomislav Brajnović, Mario Čaušić,Tanja Dabo, Maria Adela Diaz, Marko Dješka, Umjetnička organizacija "Format C“, Josip Ivančić, Davor Konjikušić, Jelena Kovačević, Igor Kuduz, Enes Kurtović, Neva Lukić i Sara Rajaei, Ana Mušćet, Mila Panić, Francesco Paolucci, Tomislav Pavelić i Ivana Smiljanić, Frane Rogić, Vladislav Šćepanović, Ana Sladetić, Iva Simčić, Krunoslav Stipešević,Lana Stojičević, Ivana Tkalčić, Ksenija Turčić, Leo Vukelić i Boris Bakal, te Goran Škofić.

Autori pozvani od strane Ocjenjivačkog suda 25. slavonskog biennalea i izvan natječaja su: Ana Bilankov, Vojin Hraste, Nadia Kaabi Linke, Milomir Kovačević Strašni, te Borko Vukosav i Marina Paulenka.


Ocjenjivački sud 25. slavonskog biennala zasjedao je 15. i 16. listopada 2016. u prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Svi su prispjeli radovi bili Ocjenjivačkom sudu prezentirani u digitalnom obliku, dakle u formi u kojoj su i pristigli na natječaj. Između 131 prijavljenih, za izlaganje na 25. slavonskom biennale-u, odabrano je 26 autora i autorica te autorskih suradnji koji će se predstaviti s po jednim radom. Uz radove selektirane kroz natječaj, izlagat će se radovi pozvanih autora i autorica.


Prema pravilima izložbe, ocjenjivački sud dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennala za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Nagrade koje se dodjeljuju su Grand Prix, tri jednako vrijedna Ex Aequo i Priznanje, o kojima će Ocjenjivački sud odlučiti kada radovi budu postavljeni u izložbenom prostoru. S posebnim veseljem najavljujemo da je jedna od nagrada samostalna izložba u produkciji MLU u 2018. godini. Imena nagrađenih autora objavit će se prilikom otvorenja Slavonskog biennala.

Izložba 25. slavonski biennale otvara se 8. prosinca u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti, gdje ostaje postavljena do kraja veljače 2017. godine.