Radionica - ukrašavanje pisanica zukvom i vunom

pisanice.jpgUoči nadolazećih uskršnjih blagdana, Muzej grada Pakraca i ove godine u svom prostoru organizira radionicu ukrašavanja pisanica vunom i zukvom, koja će se održati u utorak, 24. ožujka s početkom u 18,30 sati.

Radionicom se želi vratiti iz zaborava ovakav način ukrašavanja pisanica, kojim su se koristili naši djedovi i bake.

Inače, Slavonija je uvijek bila poznata po raskoši u ukrašavanju pisanica, tako se u Leksikonu Minerva iz 1936. navodi da se od svih krajeva najljepše šaraju jaja u Slavoniji.

Pakrac (Prekopakra) je uz Vukovar poznat kao jedino mjesto u Hrvatskoj gdje su se jaja ukrašavala zukvom.

Zukva je vodena biljka koja raste na močvarnim područjima, a njena bijela srčika se u sitnim vijugama i spiralama lijepila na koru jajeta zajedno sa vunenim nitima i aplikacijama tekstila.

Ova tehnika polako pada u zaborav i broj ljudi kojima je poznata danas je jako mali.

Stoga, Muzej grada Pakraca u ovo preduskršnje vrijeme tradicionalno održava radionicu ovog zaista posebnog načina ukrašavanja uskrsnih jaja.

Sve dodatne informacije o radionici možete zatražiti na broj telefona 411-113 ili na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731