Muzeji za sve

Sekcija za muzejsku edukaciju i animaciju Muzejske udruge Istočne Hrvatske pokrenula je projekt pod nazivom "Muzeji za sve" kojim namjerava obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3.12.). Projekt se sastoji od pojedinačnog angažmana slavonskih muzeja u organizaciji aktivnosti kojima bi se obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Aktivnostima muzeja povodom Dana osoba s invaliditetom  prethodio je istoimeni seminar  kojim su se muzejski djelatnici upoznali sa zakonskim regulativama i educirali u radu s osobama s invaliditetom kroz predavanja i radionice.

Spremnost muzeja na prilagodbe, educiranost stručnih djelatnika i aktivnosti prilagođene osobama s invaliditetom trebali bi učiniti muzeje mjestom za sve.

Svojim aktivnostima ovogodišnji Dan osoba s invaliditetom obilježit će četiri slavonska muzeja, dogodine se očekuje uključivanje i drugih.

 

Muzej grada Iloka

Muzej grada Iloka ima prilagođen pristup osobama s invaliditetom u novom stalnom postavu i novo obnovljenoj zgradi dvorca Odescalchi. U planu je omogućiti jasan vizualni i funkcionalni program za posjetitelje i stručnog voditelja kroz muzejski postav te nadopuniti postojeće prilagodbe s dijelovima koji nedostaju tijekom muzejskog djelovanja i to će biti predstavljeno u kratkoj prezentaciji. Dječja radionica će se održati u dva termina, svaki u dva dijela i to: edukativni likovni dio "pišemo brajicom" te taktilna izložba s reprodukcijama muzejskih predmeta. Cilj radionice je upoznavanje učenika sa problemima u društvu (muzejima) koje imaju osobe s invaliditetom te da svojim radovima i iskustvom pomognu u pronalaženju rješenja. Učenici će svoje dojmove predstaviti na dan obilježavanja Dana osoba s invaliditetom u sklopu prezentacije.

vrijeme održavanja: 2.-3.12.2009.
mjesto održavanja: Dvorana Nikole Iločkog Muzej grada Iloka
voditelj: Maja Novaković, prof.


Gradski muzej Virovitica

Kustosice virovitičkog muzeja će u utorak, 1.12. posjetiti prostorije Organizacije slijepih Virovitičko-podravske županije te predstaviti po jedan muzejski predmet iz svojih zbirki. Kako bi predmet približile slijepim osobama, osim njegovog stručnog predstavljanja, kustosice će omogućiti svima zainteresiranima u Udruzi slijepih Virovitičko-podravske županije  da predmet i taktilno dožive. Ovom akcijom se želi baština i umjetnost virovitičkog muzeja približiti slijepim osobama na način da odabrane predmete, koji su inače zaštićeni pod staklenim vitrinama, osjete na njima dostupan način. Važno je istaknuti kako muzejski predmeti, zbog svoje vrijednosti, inače nisu izloženi niti pripremljeni za dodirivanje. Akcijom Muzeji za sve želi se skrenuti pozornost na važnost muzejske prezentacije naše baštine odnosno prilagodbom predmeta koje muzeji čuvaju svim posjetiteljima. Akcija je zamišljena kao razgovor o muzeju, odabranim predmetima, problemima prezentiranja građe te potrebama Udruge slijepih VPŽ za kulturnom baštinom i njezinom prezentacijom u virovitičkom muzeju.
 
vrijeme održavanja: 1.12.2009., utorak, 13.30
mjesto održavanja:prostorije Udruge slijepih VPŽ, Trg bana J. Jelačića 23
sudjeluju: Udruga slijepih VPŽ
voditelj: Jasmina Jurković Petras, prof.


Galerija likovnih umjetnosti, Osijek

Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, je po prvi puta u prilici obilježiti Međunarodni dan invalida. Organiziranjem različitih aktivnosti želimo javnosti pokazati svoju namjeru i  interes da se otvorimo prema invalidima. Stoga planiramo organizirati vodstvo kroz stalni postav za gluhe, uz prevoditelja znakovnog jezika za gluhe (zahvaljujući gospođi G. Pešo), zatim radionicu pod nazivom Bijele čestitke (božićne čestitke) s grafičkom tehnikom slijepog tiska, koja zahtijeva taktilne sposobnosti i omogućava rad bez vida, kao i susret i druženje s dvije osobe s invaliditetom, koje će učenicima O.š. Franje Krežme pokazati  kako može se voditi normalan život, zabavan i lijep, bez obzira na poteškoće.

Vrijeme održavanje: 3.- 4. 12. 2009. godine
Mjesto održavanja : Galerijske prostorije
Sudjeluju: učenici O.š. Franje Krežme, umirovljenici Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije u Osijeku, štićenici Doma za psihički bolesne odrasle osobe, članovi sportske udruge slijepih Svjetlost
Voditelj aktivnosti: Leonilda Conti, mag.


Gradski muzej Vukovar

U sklopu 12. vukovarskih adventskih svečanosti GMV će obilježiti i Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tijekom mjeseca studenog u osnovnoj školi Josip Matoš (za djecu s posebnim potrebama) održat ćemo dvije likovne radionice - izrada ukrasa za bor. Na dan sv. Barbare, 4. prosinca djeca iz spomenute škole posjetit će Muzej i ukrasiti bor svojim prethodno, na radionicama, izrađenim radovima. U četvrtak 3. prosinca u Muzeju će se otvoriti izložba povodom 200 godina od rođenja Louisa Braillea KNJIGE, PJENUšCI I VINA S PRIčOM u organizaciji Hrvatske knjižnice za slijepe iz Zagreba, Izvor života, voditeljica Ljerka Dinjar. Isti dan održat će se i kazališna predstava DRAGO MI JE šTO VAS VIDIM u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidinih Novi život iz Zagreba, direktor Vojin Perić. 

vrijeme održavanja: 3.-4.12.2009.
mjesto održavanja: Osnovna škola Josipa Matoša Vukovar i Gradski muzej Vukovar (Ružičkina kuća, Hrvatski dom Vukovar)
sudjeluju: učenici O.š. Josip Matoš Vukovar, Hrvatska knjižnica za slijepe Zagreb, Kazalište slijepih i slabovidinih Novi život Zagreb
voditelj: muzejski pedagog Ivana Miljak, prof. i kustos Rosanka Savić Mitrović, prof.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731