Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
4 minutes reading time (820 words)

Predavanje i predstavljanje knjige „Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous"

 

Predavanje i predstavljanje knjige

„Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous"

Muzej likovnih umjetnosti

utorak, 14. svibnja 2019. u 13 sati

Predavanje će održati i knjigu predstaviti lady Aurelia Young 

Grad Osijek i Muzej likovnih umjetnosti imaju čast pozvati Vas na predavanje o životu i djelu kipara Oscara Nemona i predstavljanje knjige „Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous".

Predavanje će održati i knjigu predstaviti lady Aurelia Young, umjetnikova kćerka i koautorica knjige.

Knjiga „Finding Nemon: The Extraordinary Life of the Outsider Who Sculpted the Famous" autora Aurelije Young i Juliana Halea, objavljena je u izdanju britanske izdavačke kuće Peter Owen 2018. godine.

O autorima knjige:

Aurelia Young Nemonova je starija kći. Sa svojim roditeljima, bratom i sestrom živjela je u njihovom obiteljskom domu u mjestu Boars Hill u blizini Oxforda, a nakon što je odrasla provela je mnogo vremena u kiparskom ateljeu svog oca. Nakon njegove smrti počela je detaljno istraživati sve aspekte Nemonovog života te drži predavanja o njegovoj umjetničkoj karijeri u Ujedinjenoj Kraljevini i inozemstvu. Godine 1964. udala se za Georgea Younga, koji je četrdeset i jednu godinu bio zastupnik u britanskom parlamentu i kojemu je dodijeljena titula „Lord Young of Cookham".

Julian Hale je novinar i autor nekoliko djela beletristike i publicistike. Od 1968. do 1973. te od 1978. do 2000. radio je kao producent dokumentarnog i dugometražnog programa na BBC Radio 3 i 4.

Iz Knjige:

„Njegov će se umjetnički opus pobrinuti da njegovo ime i ugled nikada ne budu zaboravljeni."

KRALJICA ELIZABETA II.

„Uistinu se divim stvaralaštvu g. Oscara Nemona. Njegovo znalačko umijeće u području te drevne klasične umjetnosti kiparstva uživa veliku slavu u našoj zemlji."

WINSTON CHURCHILL

„Nakon što se moje riječi zaborave, ostat ću zapamćen kao odličan primjer srednjeg razdoblja Nemonovog stvaralaštva."

HAROLD MACMILLAN

„Tijekom životnog vijeka koji se protezao kroz gotovo čitavo dvadeseto stoljeće, Nemon je, prebjegavši iz rodne Hrvatske u Englesku netom prije izbijanja Drugoga svjetskog rata, izradio brojne skulpture vojvoda, kraljeva, kraljica, lordova i feldmaršala… Političari i ratni heroji u njegovim su rukama bili meki poput gline."

DAILY TELEGRAPH

O knjizi:

Oscar Nemon – poznatiji kao Nemon (1906.-1985.) – jedan je od najvećih portretnih kipara dvadesetog stoljeća, o čemu svjedoče njegovi čuveni portreti uglednih državnika i značajnih ličnosti, koji su izloženi na brojnim mjestima diljem svijeta. Bio je živopisna osoba koja bi očarala sve one koji bi došli u doticaj s njim, uključujući velike povijesne ličnosti kao što su Winston Churchill, Sigmund Freud i kraljica Elizabeta II., kao i brojne političare i slavne osobe te nemali broj žena, među kojima je bila i njegova požrtvovna supruga.

Njihova starija kći Aurelia odlučila je istražiti život tog često poprilično iritantnog, ali karizmatičnog čovjeka, otkrivajući priče iza njegovih umjetničkih i privatnih susreta s predsjednicima, premijerima, članovima kraljevske obitelji te mnogim drugima. Ona detaljno prati život svog oca: od njegovog skromnog porijekla i odrastanja u židovskog obitelji u današnjoj Hrvatskoj sve do bijega pred nacistima u južnu Englesku te života i karijere koju je izgradio u Londonu i njegovoj okolici zajedno sa suprugom Patricijom iz Velike Britanije. Autorica na zanimljiv način objašnjava kako mu je Kraljica nadjenula nadimak „izgubljeni Oscar" te kako je postao tema jedinog amaterskog kiparskog djela njegovog prijatelja Winstona Churchilla, koji je pred Nemonom često pozirao za velik broj portreta, uključujući i onaj monumentalan, brončani koji se nalazi u prostorijama Donjeg doma britanskog Parlamenta. Rezultat svega toga intimna je biografija jednog umjetnika, supruga i oca upotpunjena obiljem fascinantnih ilustracija.

Premda mu je njegov izuzetan talent trebao donijeti međunarodnu slavu, Nemon se većinu svoje rane karijere borio da spoji kraj s krajem, obzirom na to da su se početkom 1930-ih mnogi pripadnici britanskog establišmenta – uključujući Patricijine roditelje – otvoreno deklarirali kao pristaše antisemitizma, isključivši ga iz svojih krugova. Pa ipak, ostvario je izvrsna postignuća, a iza sebe je ostavio ogromno nasljeđe. Njegova kći Aurelia Young u svojoj knjizi U potrazi za Nemonom izvlači Oscara Nemona na svjetlo dana iz sjene njegovog izvanrednog i opsežnog umjetničkog opusa.

„Izvanredna knjiga Aurelije Young koja govori o njezinom pokojnom ocu – kiparu i genijalcu Oscaru Nemonu… Usprkos malim izgledima da kao izbjeglica židovskog porijekla ostvari uspjeh, Nemonovo životno putovanje pobliže će vas upoznati s ljudima koji su oblikovali dvadeseto stoljeće i ostavili dubok trag u povijesti."

MATTHEW PARRIS

„Oscar Nemon imao je rijedak dar da one koji pred njim sjede oživi u jednom novom obliku (a među njima su bile i neke od najvažnijih ličnosti u povijesti Europe), a sada je sam taj njegov dar oživljen kroz knjigu U potrazi za Nemonom… Riječ je o uistinu fascinantnoj priči o jednom od naših najboljih suvremenih kipara."

PROFESOR ANTHONY GLEES

„Aurelia Young otkrila je mnogo toga o svom ocu… Na nedokučiv je način istovremeno bio i izvan i unutar sustava, što je pozicija u kojoj su se našli mnogi veliki umjetnici, koja je katkad znala biti duboko bolna."

ANNE SEBBA


kontakt:

mr. sc. Daniel Zec

Muzej likovnih umjetnosti,

Europska avenija 9

31000 Osijek

031 251 294

Fotografija na naslovnici knjige: Nemon proučava bistu njega samoga koju je izradio Churchill, dok je u pozadini Nemonova bista Churchilla. Autor fotografije: Falcon Stuart Nemon
Edukativna muzejska akcija - predavanje
UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM ...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731