Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (662 words)

UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM BRODUUMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM BRODU

Otvoreni likovni pogon i Muzej Brodskog Posavlja pozivaju mlade umjetnike i umjetnice do 33. godine starosti da se prijave za sudjelovanje na seminaru na kojem će zajedno s građanima*kama Slavonskog Broda osmisliti privremene umjetničke intervencije na teme koje su relevantne za život u tom gradu. Sastavni dio prijave je prijedlog intervencije.
Građanske inicijative imaju važnu ulogu u njegovanju demokracije u suvremenom društvu te često upravo one postavljanju pitanja od vitalnog značaja za funkcioniranje zajednice. Građani*ke najneposrednije doživljavaju prednosti i nedostatke života u svojoj zajednici i njihovo je pravo da se o tome javno izjasne. Snaga njihove poruke može biti veća ako se poruka artikulira vizualnim simbolom ili akcijom u javnom prostoru i tu umjetnici*ce mogu dati svoj doprinos.
Prijaviti se može individualno ili u grupi. Poželjno je da je predlagatelj*ica iz istočnog dijela Hrvatske ili da ima veze s tim područjem. Predložene intervencije mogu biti performans, happening, flash-mob, privremena prostorna instalacija i sl. Posebno ćemo vrednovati prijedloge u kojima sudjeluju građani*ke. Jedna osoba ili grupa može se natjecati samo s jednim prijedlogom.
Rok za prijavu je 7. lipnja 2019.
Autori*ce odabranih prijedloga bit će pozvani*e na cjelodnevni dvodnevni seminar koji će se održati 17. i 18. rujna ove godine u prostorima Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Nakon seminara će odabrani*e umjetnici*ce biti pozvani da realiziraju svoje intervencije u slijedećih tjedan dana. Javna prezentacija intervencija održat će se 28. i 29. rujna 2019. Građani i građanke Slavonskog Broda biti će pozvani*ne da sudjeluju u seminaru i dadu svoje sugestije i komentare na pristigle prijedloge. Muzej Brodskog Posavlja i Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon odabrane će prijedloge podržati financijski i logistički. Za autore*ice odabranih prijedloga predviđen je honorar u iznosu od 1.500 HRK bruto, te pokrivanje materijalnih i produkcijskih troškova za realizaciju rada u iznosu od ca 1.500 HRK bruto.
Predavačice na seminaru su (abecednim redom):
• Kristina Leko, umjetnica, osnivačica organizacije Otvoreni likovni pogon, docentica za umjetnost u javnom prostoru i umjetnost u zajednici na Institut für Kunst im Kontext, Universität der Künste Berlin
• Danijela Ljubičić-Mitrović, prof. likovne kulture, viša kustosica Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja
• Maša Štrbac, povjesničarka umjetnosti, dugogodišnja voditeljica Galerije ULUPUH, od 2019. voditeljica Ureda Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon
• Vesna Vuković, kustosica i istraživačica u području društveno angažirane umjetnosti, su-osnivačica i članica kustoskog kolektiva BLOK

Prijavljuje se putem online prijavnice: https://form.jotformeu.com/O…/slavonski-brod-2019-prijavnica
Prijava treba sadržavati tj. navesti: problem koji se radom adresira, opis rada s načinom izvedbe, ciljanu publiku i sudionike*ce, okvirni troškovnik te kratku biografiju autora*ice ili članova autorskog tima. Poželjno je priložiti vizualni materijal (skice, fotomontaže, maksimalno 10 dokumenata, svaki do 200 KB).
Prijavu molimo poslati do 7. lipnja 2019. godine. Pitanja možete uputiti na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., do 6. lipnja. Prijavljeni*e će o rezultatima biti obaviješteni do 21. lipnja 2019.
UMJETNIČKI POJMOVNIK JAVNOG PROSTORA U SLAVONSKOM BRODU je suradnički projekt Umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon Zagreb i Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod uz potporu Ministarstva kulture RH, Zaklade „Kultura nova" i Grada Zagreba.
O organizaciji: Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon (OLP), osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Umjetnički pojmovnik javnog prostora višegodišnji je projekt OLP-a tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara.
Web: http://www.otvorenilikovnipogon.org/
Blog: https://otvorenilikovnipogon.home.blog/

Naslovna fotografija: Lana Stojičević: Kad ne dime tvornički dimnjaci, Šibenik, 2018, projekt realiziran unutar Umjetničkog pojmovnika javnog prostora 2018. Foto: Goran Radošević

Predavanje i predstavljanje knjige „Finding Nemon...
Susret posvećen uspomeni na Nacu Ostera (1950.- 20...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731