Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (408 words)

Kolekcija Vugrinec u Muzeju likovnih umjetnosti

Vugrinec_fejs_cover

U Muzeju likovnih umjetnosti, 28. ožujka, otvorena je izložba Kolekcija Vugrinec - Riznica hrvatske moderne umjetnosti, jednu od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Sadrži neka od najboljih djela Bele Čikoša Sesije, Mate Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, Frane Kršinića... Nekadašnji nogometaš Davor Vugrinec nakon prestanka nogometne karijere od sakupljanja umjetnina kao hobija odlučio je pokrenuti posao i skupio zavidnu zbirku umjetnina i djela primijenjene umjetnosti.

Davor Vugrinec, umirovljeni nogometaš (nekadašnji igrač Varteksa, Trabzonspora, Leccea, Atalante, Catanie, Rijeke, Dinama, Zagreba, Varaždina i Slaven Belupa) i hrvatski reprezentativac koji je ostvario zavidnu karijeru te već nekoliko godina slovi kao apsolutni rekorder Prve hrvatske nogometne lige s ostvarenih 146 pogodaka. Sredinom 1990.-ih otkriva svoju strast prema kolekcioniranju i započinje impresivnu kolekcionarsku djelatnost kojom je do danas sakupio veliki broj umjetnina i djela primijenjene umjetnosti, većinom one od nacionalnog značaja i mahom remek-djela hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. Njegov kolekcionarski interes obuhvaća razdoblje od kraja 19. stoljeća i poglavito početka 20. stoljeća, odnosno formativno razdoblje nacionalne umjetnosti, sve do početka 1970.-ih, odnosno do vremena njegova rođenja.

Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti obuhvaća 75 djela slikarstva i 20 skulptura, nastalih do 1940.-ih godina. U jednakom se konceptu, ali drukčijem sadržaju, Kolekcija Vugrinec predstavila javnosti 2015. godine u Zagrebu, Koprivnici i Varaždinu te 2016. godine u Ljubljani. Period nakon 1940.-ih vlasnik je zamislio prezentirati u nekom drugom aranžmanu i drugom prilikom. U ponešto izmijenjenom postavu od navedenih izložbi, u Osijeku će Davor Vugrinec prikazati nekoliko novih akvizicija među kojima se ističu Slikar Bela Čikoš Sesija u atelijeru Vlahe Bukovca, Crtač Lea Juneka, Braća Vladimira Becića, Cinik Vilka Gecana i nekoliko skulptura Ivana Meštrovića.

Izložba i katalog financirani su sredstvima Osječko-baranjske županije i sponzora. Ovom prilikom Muzej likovnih umjetnosti ostvario je partnerstvo s NK Osijekom koji, osim u vidu sponzorstva, s Muzejom sudjeluje u organizaciji popratnih sadržaja kojima će se suradnja produbiti i ostvariti temelj za buduće zajedničke projekte koji povezuju sport i umjetnost. Aktivnosti će se ostvarivati uglavnom u vidu radionica za najmlađe posjetitelje Muzeja, zatim za mlade sportaše, a na sve će aktivnosti dakako biti svi dobrodošli. Muzej likovnih umjetnosti se tako pridružio akciji pokrenimo grad.

Autori izložbe su dr. sc. Zvonko Maković i Petra Vugrinec, a u izboru djela za postav sudjelovao je i Davor Vugrinec. Kustos izložbe je Ivan Roth.

Izložba je otvorena do 7. lipnja 2019.g.

Otvorenje izložbe ''Umijeće šaranja tikvica u Slav...
Izložba Afričke zbirke Franjevačkog muzeja Tomisla...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731