Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (226 words)

Izložba Afričke zbirke Franjevačkog muzeja Tomislavgrad na Vučedolu

Dragi prijatelji, suradnici, ljubitelji kulture i arheologije!

Pozivamo Vas na gostujuću izložbu Franjevačkog muzeja Tomislavgrad pod nazivom "Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad" koja će se održati u Muzeju vučedolske kulture u utorak, 2 travnja 2019. u 18 sati


O izložbi
Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je kroz proteklih 50 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu. U njoj se uglavnom nalaze predmeti naroda Luba iz DR Konga, koji su ujedno i najveća etnička domorodačka grupa koja naseljava južni i centralni dio DR Kongo.

Među predmetima, koji će posjetitelji imati prilike vidjeti na izložbi, nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim premeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi. Među najzanimljivijim predmetima su tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8 m.
Glavno kulturološko obilježje ovih predmeta je simbolička povezanost onoga koji posjeduje taj predmet s plemenom i sa svemirom, te snažna prisutnost emocija i duhovne dubine između predmeta i vlasnika.
Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH-a.

​Vrijeme Utorak, 2 travnja 2019 - 18:00 sati
​Lokacija
Muzej vučedolske kulture, Vučedol 252
​Ulaznice
Slobodan ulaz


Vidimo se na Vučedolu!


Kolekcija Vugrinec u Muzeju likovnih umjetnosti
Treća radionica "Muzejske priče"

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731