Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (231 words)

Inovacije i digitalna budućnost u Zavičajnom muzeju Slatina

audiomuzejlogo

 Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi već koriste razne tehnologije, što čini muzejske sadržaje dostupnijima i zanimljivijima novim vrstama muzejskih posjetitelja, a i otvara nove mogućnosti prezentacije muzejskih zbirki i sadržaja.

U sklopu digitalne transformacije, Zavičajni muzej Slatina priprema poseban projekt koji spaja multimediju i baštinu, te čini muzejske sadržaje dostupnijima zahvaljujući digitalnim alatima.

Radi se o novosti u muzeju - audio vodiču kroz postav muzeja, kojem se pristupa preko QR kodova, a koji je realizirala tvrtka HSM informatika iz Zagreba.

Aplikacija Audio muzej integracija je čitača QR kodova i govorne tehnologije koja sintetizira napisani tekst u govor. Aplikacija je zamišljena na način da posjetitelji muzeja na pametnom telefonu posjete web stranicu audiomuzej.com, gdje se nalazi čitač QR koda pomoću kojeg se čita QR kod pokraj izloška u muzeju. Nakon toga se pokreće zvučni zapis vezan uz izložak. Zvučni zapisi su izrađeni pomoću TTS tehnologije.

Zahvaljujući audio vodiču, Zavičajni muzej Slatina ulazi u svijet digitalne transformacije muzeja i muzejskih sadržaja, koja će približiti muzejske izloške posjetiteljima na drugačiji, inovativan način koji posjet muzeju čini interaktivnim iskustvom.

Na ozvučavanju postava, muzej je surađivao s tvrtkom HSM informatika iz Zagreba. Aplikacija "Audio muzej" nova je verzija aplikacije osmišljene kao vodič kroz muzeje, razvijene u sklopu projekta iz međunarodnog Eureka programa. Cilj projekta je podržati razvoj govornih tehnologija za pretvaranje teksta u govor i suprotno, a u sklopu radi se i na približavanju muzejskih sadržaja još široj publici.

Koncert u multimedijalnom prostoru Etnološkog post...
Otvorenje izložbe "Tikva mala, a stotinu šara"

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731