audiomuzejlogo

 Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi već koriste razne tehnologije, što čini muzejske sadržaje dostupnijima i zanimljivijima novim vrstama muzejskih posjetitelja, a i otvara nove mogućnosti prezentacije muzejskih zbirki i sadržaja.

U sklopu digitalne transformacije, Zavičajni muzej Slatina priprema poseban projekt koji spaja multimediju i baštinu, te čini muzejske sadržaje dostupnijima zahvaljujući digitalnim alatima.

Radi se o novosti u muzeju - audio vodiču kroz postav muzeja, kojem se pristupa preko QR kodova, a koji je realizirala tvrtka HSM informatika iz Zagreba.

Aplikacija Audio muzej integracija je čitača QR kodova i govorne tehnologije koja sintetizira napisani tekst u govor. Aplikacija je zamišljena na način da posjetitelji muzeja na pametnom telefonu posjete web stranicu audiomuzej.com, gdje se nalazi čitač QR koda pomoću kojeg se čita QR kod pokraj izloška u muzeju. Nakon toga se pokreće zvučni zapis vezan uz izložak. Zvučni zapisi su izrađeni pomoću TTS tehnologije.

Zahvaljujući audio vodiču, Zavičajni muzej Slatina ulazi u svijet digitalne transformacije muzeja i muzejskih sadržaja, koja će približiti muzejske izloške posjetiteljima na drugačiji, inovativan način koji posjet muzeju čini interaktivnim iskustvom.

Na ozvučavanju postava, muzej je surađivao s tvrtkom HSM informatika iz Zagreba. Aplikacija "Audio muzej" nova je verzija aplikacije osmišljene kao vodič kroz muzeje, razvijene u sklopu projekta iz međunarodnog Eureka programa. Cilj projekta je podržati razvoj govornih tehnologija za pretvaranje teksta u govor i suprotno, a u sklopu radi se i na približavanju muzejskih sadržaja još široj publici.