Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (389 words)

O najstarijoj knjizi iz Knjižnice Pejačević u Našicama „U potrazi za zaboravljenom knjigom“

3

Donosimo zanimljivu priču o knjizi, koju smo predstavili na izložbi hrvatskih muzejskih i galerijskih knjižnica „U potrazi za zaboravljenom knjigom" 11. studenog 2022. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Javnosti je predstavljena najstarija knjiga Neues Adeliches Wappenwerk iz Knjižnice Pejačević u Našicama. Tiskana je 1809. i u njoj su na 300 stranica grafički prikazi grbova europskog plemstva i crkvenih dostojanstvenika, pojedinačno ili po četiri zajedno. Zastupljeni su i grbovi hrvatskog plemstva, među kojima je i barunski i grofovski grb obitelji Pejačević. U novije vrijeme stranica s barunskim i grofovskim grbovima obitelji Pejačević istrgnuta je iz knjige. Za potrebe izložbe pronađena je digitalizirana verzija knjige pa je na izložbi, uz naslovnicu, izložena i replika nestale stranice.

Uz činjenicu što je najstarija knjiga u našičkom fondu i što predstavlja raritetan primjerak knjige, za nas je iznimno vrijedna jer donosi podatke o prvom vlasniku i obitelji Pejačević te progovara o njihovu, ali i našem odnosu prema knjizi.

Knjiga je izvorno pripadala Julijanu grofu Pejačeviću (1833. – 1906.), o čemu svjedoči njegov pečat na naslovnici (monogram „J P" iznad kojeg je grofovska kruna). On se bavio povijesnim istraživanjima, posebno genealogijom svoje i drugih obitelji u srodstvu s Pejačevićima. Nakon njegove smrti knjige, arhivska i rukopisna građa prenesena je iz Šoprona u našički dvorac, gdje je čuvana kao zasebna cjelina unutar obiteljske knjižnice.

Nedostatak originalne stranice naizgled umanjuje vrijednost knjige, ali s druge strane, na neprimjeren način, pokazuje da je i danas zanimljiva čitateljima. Naravno da način njezina nestanka treba osuditi kao nedopustiv način devastacije iznimno vrijednog knjižnog blaga iz vremena kada je njihova izrada bila puno kompleksnija, kada je knjiga bila rijetkost, pristupačna samo određenim skupinama ljudi, vrednovana i čuvana.

Knjige predstavljaju intelektualne dosege, znanja, interese i ostale aspekte ljudskog djelovanja u određenom vremenu. Tematika naše knjige, točnije grbovi kao simbolički znakovi za obilježje plemićkih obitelji i pojedinaca, u današnjem procesu globalizacije donosi osjećaj jedinstvenosti i pripadnosti, što je neophodno za vrednovanje vlastitog identiteta.

U želji da nas „zaboravljene knjige" podsjete na vrijednost, značaj i snagu pisane riječi, pozivamo vas da izložbu pogledate do kraja 2022. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Otvorenju izložbe prethodio je sastanak Komisije za muzejske i galerijske knjižnice HKD-a i na njemu je sudjelovala Renata Bošnjaković, knjižničarska savjetnica našeg Muzeja.

Odabir knjige i autorica teksta/kataloške jedinice: Renata Bošnjaković

Autorice fotografija: Jasna Jurković, Kristina Kalanj, Ivana Knežević Križić i Renata Bošnjaković. 

OTOVRENJE IZLOŽBE " BUĐENJE GOSPOĐE ROZE" AUTORA R...
UPALJENA PRVA ADVENTSKA SVIJEĆA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731