Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (317 words)

UPALJENA PRVA ADVENTSKA SVIJEĆA

2.-Prva-svijea-27.-11.-2022.-LAF--6

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Franjevačkog samostan Vukovar i Turističke zajednice Vukovar otvorene su 25. vukovarske adventske svečanosti koje ove godine nose naziv „Vukovar - grad susreta".

Kako stoji u uvodnom tekstu svakog čovjeka pa tako i grad oblikuju susreti koje živi na svome životnom putu u nadi da će se u svojim sjećanjima susresti svi koji su tijekom ovih 25 godina ljubavlju i požrtvovnošću gradili grad Vukovar.

Program svečanosti započeo je u Crkvi sv. Filipa i Jakova glazbeno scenskim prikazom biblijskog susreta Marije i Elizabete kojeg su izveli Fama Vukovar, Župni zbor Svete Cecilije Vukovar i VIS Damjanpod vodstvom Mihaele Stanić, autorice teksta. Svijetlost sa adventskog vijenca prenesena je u Gradski muzej Vukovar.

Naglašavajući 25 godina održavanja Vukovarskih adventskih svečanosti, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, Ružica Marić istakla je bezbroj susreta koji su se odvijali prvo u razrušenim, a zatim obnovljenim zgradama dvorca Eltz, crkve sv. Filipa i Jakova i Hrvatskog doma Vukova, prezentirajući tradicijske običaje, ali i suvremeni kulturni trenutak Hrvatske.

Adventski vijenac posvetio je vukovarski gvardijan Josip Poleta. Prvu svijeću upalio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je u svom obraćanju zaželio da mir i nada ispune svaki vukovarski dom te se zahvalio svima koji već godinama sudjeluju u pripremi adventa.

Svečanost u dvorcu Eltz održana je na temu susreta uz sudjelovanje učenika OŠ Dragutina Tadijanovića prema tekstu Lidije Miletić. Adventske i tradicijske pjesmeizvela je muška pjevačka skupina Stanari, koju čine pjevači iz više mjesta Cvelferije, a tradicijski običaj Adam i Eva, izveli su članoviKUD Tomislav iz Županje. Završnu pjesmu Narodi nam se Kralj nebeski izveli su svi izvođači kojima su se pridružili i Plesni ansambl i Tamburaški orkestar HKGD Dunav izvodeći na kraju i splet narodnih kola.

Izložba dječjih crtež i božićnih čestitki djece vukovarskih vrtića i škola prati sva božićna događanja.

Program je pratilo otvorenje Kutka Djeda Božićnjaka, božićnog srijemskog sela, betlehemskog naselja uz okuse i mirise božićnih delicija te koncert grupe Akvarel.

O najstarijoj knjizi iz Knjižnice Pejačević u Naši...
Radionica izrade tradicijskog nakita

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731