Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (385 words)

Finissage izložbe i susret s autorom - Darko Bavoljak

img-01

Srdačno vas pozivamo na finissage izložbe i susret s autorom

Darko Bavoljak – Izlozi

12. travnja u 19.00 sati

U novoj seriji fotografija naziva Izlozi Darko Bavoljak prikazuje napuštene zagrebačke izloge, prostore propalih dućana i obrta i tako i sam stvara memorije prošlog, izgubljenog, možebitno i boljeg vremena na domaćem prostoru poharanom tranzicijom, lošim gospodarenjem ili pak možda samo već spomenutom neizbježnom mijenom. Time svoj rad svrstava pod novi fotografski žanr, popularan zadnjih godina, te nazvan 'ruins photography' ili 'ruin porn', koji se odnosi na fotografiju koja romantizira srušene, uništene, napuštene prostore, najčešće urbanističke prirode, a naslanja se na već ranije tendencije u starijim granama umjetnosti.

Iz predgovora kustosice Ive Prosoli

Fotografije zagrebačkih izloga propalih i napuštenih dućana i obrta nastavak su i svojevrsna nadogradnja umjetnikovih ranijih ciklusa Budućnost (1994.), koji je dokumentirao ratom razorenu i napuštenu industrijsku baštinu, Putovanje (2014.) u kojem se putne panorame nižu kao prizori egzistencijalnog stanja, Dubrava (2016.) koji je dokumentirao grafitima devastirana pročelja zgrada te Žitnjak (2017.) gdje sama lokacija Galerije AŽ, točnije njezin ulaz i izlaz, postaje sadržaj rada. U svim navedenim ciklusima, jednako kao i u Izlozima, Bavoljakov pogled usmjeren je ka specifičnim lokalitetima koji emaniraju specifičnu atmosferu društvena trenutka.

Anita Zlomislić, Centar za kulturu Novi Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić

O autoru:

Darko Bavoljak rođen je 28. 3. 1961. g. u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti početkom osamdesetih, a prvu fotografiju objavljuje 1983. god u Poletu. Školovao se za filmskog snimateljanaAkademiji za kazalište film, i televiziju od 1984 do 1989.god. Tokom studijaobjavljuje fotografije u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim novinama i časopisima. Nakon studija snima dokumentarne i kratke igrane filmove između 1990 i 1992. god, a od 1990. se profesionalno bavi fotografijom.

Osim primijenjene fotografije, sudjeluje na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od kojih je najznačajnija samostalna izložba fotografija ciklusa Budućnost koja predstavlja Hrvatsku fotografsku scenu na manifestacijama Fotodifusione 1994 u Torinu, na kojoj sudjeluju najznačajniji evropski muzeji i galerije specijalizirani za fotografiju.

2006. godine snima i režira dokumentarni film Golotinja, Majka i Umjetnost o Antoniju Gotovcu Laueru.

Izložba je prije Osijeka bila predstavljena u Centru za kulturu Novi Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić, u Galeriji Makina, Pula te u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko. Nakon Osijeka predstavlja se u Galeriji umjetnina Split i Magyar Műhely Galéria, Budimpešta.

Izložba se realizirala sredstvima Osječko-baranjske županije.

Kustos koordinator:

Valentina Radoš, viša kustosica MLU

Radionica za osnovnoškolce - «Uspomenu sačuvaj - f...
Budite dio izložbe o požeškom festivalu

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731