Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (534 words)

30 GODINA OD RAZARANJA DO OBNOVE Gradski muzej Vukovar čuvar memorije grada.

 U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara a uz 30. godišnjicu početka Domovinskog rata u Gradskom muzeju Vukovar 13. studenoga otvorena je multimedijalna izložba 30 GODINA OD RAZARANJA DO OBNOVE – Gradski muzej Vukovar čuvar memorije grada.

Na izložbi je izložen mali dio bogatog fundusa foto arhiva Gradskog muzeja Vukovar kako bi se autorskim fotografijama i video zapisima prikazala uloga Muzeja kao čuvara baštine i memorije grada Vukovara u vremenskom rasponu od strahovitog razaranja dvorca Eltz 1991., života u progonstvu (1991.-1997.) do vremena povratka, obnove i uspostavljanja kulturnog života Vukovara sve do 2021. godine. kada djeluje u obnovljenom dvorcu Eltz kao nositelj mnogobrojnih hrvatskih i europskih nagrada.

Fotografije dokumentiraju vrijeme strahovitih razaranja kojima je dvorac Eltz i Gradski muzej Vukovar bio izložen kao prva meta bombardiranja 25. kolovoza 1991. godine i tako postao simbolična naznaka sve nakaznosti agresije na Vukovar i domovinu Hrvatske.

Izložba također pokazuje vrlo zahtjevne procese obnove kompleksa dvorca Eltz koji je u cijelosti obnovljen u sklopu projekta Vlade RH i Razvojne banke vijeća Europe a kojeg je pod nazivom „Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol" provodilo Ministarstvo kulture RH. U obnovi je sudjelovalo stotinjak stručnjaka različitih profila kako bi dvorac Eltz bio obnovljen po svim smjernicama konzervatorske službe i postao važan čimbenik u vraćanju memorije grada Vukovara sa svim ostalim obnovljenim spomeničkim vrijednostima razorenim u Domovinskom ratu.

Fotografije i video zapisiprate život u progonstvu kada je Muzej djelovao prvo u Muzejskom dokumentacijskom centru, a zatim u Muzeju Mimara u Zagrebu. Slijedi razdoblje od 1997. godine nakon povratka u Vukovar i povrata otuđene muzejske građe iz Novog Sada 2001. godine kada započinje složen proces priprema za izlaganje u stalnom postavu.

Fotografije donose atmosferu djelovanja muzeja u vremenu od 1997. do danas koje je obilježeno nizom manifestacija među kojima se ističu Vukovarske adventske svečanosti, Vukovarski festival komorne glazbe, Nebo nad Vukovarom, Vukovarski salon i druge, koje je Muzej pokrenuo 1998 u razrušenom dvorcu Elrz i koje se tradicionalno održavaju do danas.

Fotografije izloženih zbirki pozivaju posjetitelje da posjete stalne postave od kojih je prvi otvoren u siječnju 2014. godine u Velikom dvoru predstavljajući arheološku povijest vukovarskog kraja, povijest grada Vukovara od prvih pisanih spomenika do Domovinskog rata, zatim etnografske vrijednosti mjesta u okolini Vukovara te izuzetnu zbirku narodnih nošnji svih hrvatskih županija. Slijedilo je otvaranje stalnog postava Zbirke Bauer u siječnju 2017. godine, te 27. svibnja 2018 godine otvaranje

stalnog postava Zbirke Muzej Vukovara u progonstvu - donacija hrvatskih i europskih umjetnika, ustanova i pojedinaca otvorenom točno na 20. godišnjicu od povratka Muzeja na domicilnu adresu i početka rada u razrušenom dvorcu Eltz 27. 5. 1998.

Muzej je dobio mnogobrojne nagrademeđu kojima je za svoje djelovanje u zajednici a prema ocjeni Europskeg muzejskog foruma i nagradu EMVA Silletto za najbolji muzej Europe 2016. godine u konkurenciji između 49 muzeja iz 24 europske zemlje

30 godišnji put muzeja predstavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, svoj osvrt na dane rata i progonstva dala je Zdenka Buljan, ratna ravnateljica Muzeja a izložbu je otvorio Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Vukovara Ivana Penave Likovni postav izložbe dao je Zoran Šimunović, kustos, dok su tehničku realizaciju izvršili Ante Džalto i Saša Rajković.

Izložba se može razgledati uz stroge epidemiološke mjere sve do 25. studenoga 2021. godine 

U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR OTVORENA IZLOŽBA 30 GODI...
Otvorena izložba "Etikete đakovačkih alkoholnih pi...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731