Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (236 words)

Otvorena izložba "Etikete đakovačkih alkoholnih pića"

 U četvrtak, 11. studenoga u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Etikete đakovačkih alkoholnih pića" đakovačkog kolekcionara Valentina Markovčića. Kolekcionar i Muzej iza sebe imaju dugogodišnju izložbenu suradnju te su posjetitelji već imali prilike razgledati njegove kolekcije đakovačkih razglednica, memoranduma, plakata, etiketa šibica. Ova najnovija izložba donosi pregled etiketa alkoholnih pića, iako kolekcionar posjeduje i etikete sokova i bezalkoholnih pića, pa čak i boce i ambalaže pića, ali ovaj put se odlučio zadržati samo na ovim etiketama.
Uzgoj loze i proizvodnja vina na području Đakovštine datira još od antičkih vremena, ali marketing vina se jače razvija tek između dva svjetska rata te smo zbog toga sve do tada ostali uskraćeni za etikete vina i ostalih pića. Najzastupljenije etikete na izložbi su one vina proizvedenog u vinogradima Poljoprivrednog industrijskog kombinata Đakovo, rakijske i vinske etikete "Đakovčanke" iz pedesetih ili početka šezdesetih godina prošlog stoljeća. Na izložbi su zastupljeni i mali proizvođači alkoholnih pića. Iz najnovijeg vremena ističu se etikete vina Zvonka Benašića i etikete piva Kellsberg i Black Hat. O posebnosti i zanimljivosti sadržaja etiketa govore najbolje one same. Tako se među izlošcima može vidjeti koji su to zanimljivi okusi i jačine alkoholnih pića postojale te tko su bili proizvođači i kako su se grafički mijenjale i oblikovale etikete tijekom vremena. Ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić otvorio je izložbu, a kolekcionar i autor izložbe Valentin Markovčić se zahvalio na prilici za izlaganje i pozvao sve zainteresirane da posjete izložbu.


30 GODINA OD RAZARANJA DO OBNOVE Gradski muzej Vu...
Pozivnica na otvaranje izložbe "Etikete đakovačkih...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731