Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (323 words)

U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR OTVORENA IZLOŽBA AKAD. KIPARA MLADENA MIKULINA - DODIROM DO UMJETNOSTI

 U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja grada Zagreba a povodom Međunarodnog dana bijelog štapa u petak, 15. 10. 2021. u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je gostujuća izložba DODITOM DO UMJETNOSTI MLADENA MIKULINA. Autorice stručnekoncepcije su Vesna Leiner i Aleksandra Bugar iz Muzeja grada Zagreba a autor likovnog postava Zoran Šimunović, kustos Gradskog muzeja Vukovar. Na otvorenju izložbe goste je pozdravila Ružica Marić, ravnateljica GMV dok je izložbu otvorio Josip Paloš, pročelnik Ureda za kulturu grada Vukovara. Izložbu prati katalog na hrvatskom i engleskom jeziku autorice Vesne Leiner.

Pri osmišljavanju koncepcije izložbe skulptura autora Mladena Mikulina polazište je bilo da izložba bude dostupna svim posjetiteljima, dakle i osobama s invaliditetom. Budući da slijepe i slabovidne osobe svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti – izložba na to zapravo potiče. Svaku skulpturu prati i legenda pisana na brajici kao i video sa znakovnim jezikom tako da ježivotopis svake osobe dostupan i slijepim i gluhim osobama.

Mladen Mikulin diplomirao je kiparstvo 1986. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i dobitnik je više nagrada i priznanja. Autor je nizajavnih spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Na izložbi je izloženo nekoliko skulptura koje se nalaze na javnom prostoru u Vukovaru. Bista Siniše Glavaševića, hrvatskog novinara, ratnog izvjestitelja i pisca izložena je u prostoru Hrvatskog radija Vukovar. Spomen bista vukovarskog ratnog kirurga, kasnije zastupnika i ministra, dr. Juraja Njavre nalazi se ispred Opće bolnice Vukovar. Bista pjesnika, pisca, novinara i stomatologa Renea Matoušeka izložena je u Hrvatskom domu Vukovar, a u Pastoralnom centar sv. Bone postavljen je veliki reljef sv. Bone. Rekonstrukcija korpus Isusa Krista nalazi se na Trgu kod Bećarskog Križa. Kao vrstan portretist Mikulin je izradio niz skulptura osoba iz javnog života. Sam najčešće spominje Jima Morrisona kao osobu koja mu je „odredila život, a njegove su mu pjesme ulile samopouzdanje i hrabrost".

Izložba će biti otvorena do 10. studenog 2021. godine. 

Otvorenje izložbe Hrvatsko pjevačko društvo"DAVOR"...
Proslava 140 godina prvog igranja tenisa u Hrvatsk...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731