Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (329 words)

Sporazum o suradnji Zavičajnog muzeja Našice i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijek

77225684_431033344509183_829254658965897216_n

U utorak, 12. studenog 2019. u Hotelu Park Panolija u Našicama potpisan je Sporazum o suradnji Zavičajnog muzeja Našice i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijek. Sporazum je potpisan na inicijativu Zavičajnog muzeja Našice, a potpisali su ga dekanica Akademije Helena Sablić Tomić i ravnateljica Muzeja Silvija Lučevnjak.

Realizacija suradnje Akademije i Muzeja samo je formalizacija suradnje koja traje već duže vrijeme zahvaljujući djelatnicama Akademije, Margaretom Lekić i Jasminkom Najcer Sabljak. Isto tako, predstavlja prvi dio većeg projektnog ciklusa naslovljenog "Keramički prsten", u kojem Muzej planira ostvarenje niza sadržaja s područja kulturnog turizma na području našičkog kraja, koji Akademiju i Muzej, kao i ovaj dio slavonije etabliraju kao centar različitih likovnih, umjetničkih, edukativnih i turističkih modela promicanja disciplina keramike i keramici srodnih djelatnosti.

Naime, Kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn" u Našicama utemeljena je 1979. godine i predstavlja najstariju koloniju ovog tipa u Hrvatskoj. Naziv je dobila po utemeljitelju moderne hrvatske keramike - Hinku Juhnu, rođenom u Podgoraču 1891. godine.

Kolonija već desetljećima (34. saziva) kontinuirano promiče keramiku kao umjetničku disciplinu, a temelji se ne samo na činjenici da je Hinko Juhn rođen u našičkom kraju, već i na dugoj tradiciji lončarstva, kao i proizvodnji glinene opeke (cigle) u ovom dijelu Hrvatske (Feričanci, Našice, Podgorač).

Djelatnost Kolonije odvija se u kolovozu u prostorima Zavičajnog muzeja Našice i okuplja mnoge građane i posjetitelje Grada Našica, ali i poznate hrvatske i inozemne keramičare.

Ove godine u dijelu programa Kolonije sudjelovali su profesori i studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Zaključeno je da bi daljnje sudjelovanje Akademije u okviru Kolonije moglo rezultirati uspješnom daljnjom suradnjom i mogućnosti apliciranja na EU fondove. Drugim riječima, ova bi suradnja mogla omogućiti uključivanje renomiranih keramičara u visokoškolskom obrazovanju budućih umjetnika i likovnih pedagoga, ali i stvaranje keramičkih nastavnih baza, kreativnih radionica, uređivanje izložbenih i radničkih prostora u Osijeku, Podgoraču, Našicama, Feričancima i Đurđenovcu. Sve bi to bilo zasnovano na tradiciji feričanavačkog lončarstva te opusima Hinka Juhna i Ivana Švertaska (rodno mjesto Đurđenovac), industrijska izradi cigle i tradiciji keramičarske kolonije.

Završna konferencija projekta "Zlatna dob za nove ...
Otvorenje izložbe Vedrana Perkov: A B C Č Ć D Dž Đ...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731