Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (652 words)

Otvorenje Knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku

Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann

 U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Muzej Slavonije svečano je otvorio prostor Odjela knjižnice u centru grada, na Trgu Ivana Pavla II. Riječ je o prostoru u koji je smještena spomenička knjižna baština do nedavno pohranjena u prostoru bivše pekare u osječkoj Tvrđi te u prostoru Klasične isusovačke gimnazije.

Muzejska knjižnica, najveća muzejska knjižnica u nas, nastala je istovremeno s osječkim muzejom davne 1877. godine. Već tada je bila prepoznata potreba za sustavnim prikupljanjem stručne muzeološke (tada prvenstveno numizmatičke i arheološke) literature, kao i spomeničke knjižne građe, posebno one zavičajne. I danas, na tragu promišljanja prof. Celestina i dr. Bösendorfera, Danice Pinterović , Marije Malbaše i Vesne Burić o muzejskoj knjižnici promišljamo kao o iznimnoj knjižničnoj zbirci , važnoj za prepoznavanje i tumačenje osječke i slavonske kulturne povijesti.

Upravo su Zbirka novina, Knjižnica Prandau-Normann, Knjižnica Weissman te Zavičajna zbirka osječkih tiskovina Esssekiana, zbirke koje se nalaze u novome prostoru, baštinske knjižne zbirke koje su u fokusu zanimanja znanstvenika, istraživača, novinara, studenata i brojnih drugih korisnika.

Iako sam proces preseljenja građe i dalje traje, otvorili smo prostor korisnicima upravo zbog velikog broja zahtjeva za istraživanje spomenute građe. Bogata baštinska knjižnična građa pohranjena u Odjelu knjižnice Muzeja Slavonije, poput ostale muzejske građe, svjedoči i o interesima i navikama svojih vlasnika, čije tragove iščitavano na bilješkama na marginama, ex librisima, uvezima. Oslik je to vremena brižno i trajno pohranjenog u muzejskoj čuvaonici.


Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann
Muzej Slavonije_Odjel knjižnice_foto: Lazić & Bann

Upute za korisnike Knjižnice

Raspoloživa knjižnička građa dostupna je za korisnike u prostoru Knjižnice pri čemu je potrebno prethodno ispuniti Obrazac za korištenje knjižničke građe. Korisnici ne mogu posuđivati knjižničnu građu izvan Knjižnice. Obrazac je moguće ispuniti u radno vrijeme Knjižnice Muzeja Slavonije na Trgu Ivana Pavla II br.1., ili u radno vrijeme Knjižnice na Trgu Sv. Trojstva 6, Osijek, ili u suvenirnici Muzeja Slavonije na Trgu Sv. Trojstva 6, Osijek. Obrazac je moguće ispuniti i putem web stranice Muzeja Slavonije www.mso.hr te je tako ispunjen obrazac potrebno postali na službeni mail Muzeja Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U roku od najduže 15 dana po odobrenom Obrascu knjižnična građa se priprema te se korisnik putem podataka navedenim u Obrascu poziva da pristupi zatraženoj knjižničkoj građi. Pripremljena knjižnička građa korisniku se čuva do 15 dana. Ako se korisnik ne pojavi u navedenom roku a svoj izostanak ne opravda navedena knjižnična građa vraća se u čuvaonicu te ako korisnik ponovno zatraži istu knjižničnu građu potrebno je ponovno ispuniti Obrazac za korištenje knjižničke građe. Za potrebe znanstvenih i istraživačkih radova knjižničnu građu prilikom pregledavanja i istraživanja dopušteno je samostalno fotografirati. Dnevno je moguće dobiti na korištenje najviše pet (5) svezaka monografskih publikacija te šest (6) uveza novina. Sva digitalizirana građa koristi se isključivo u digitalnom obliku. Za sve ostale potrebe korištenja knjižnične građe (umnožavanje, raspačavanje, javno prikazivanje i korištenje fotografije, pisane, tiskane i dokumentacijske građe Muzeja Slavonije u knjigama, brošurama, časopisima, novinama, reprodukcija na koricama, ovitku ili naslovnoj stranici na plakatima, razglednicama i kalendarima...) potrebno je ispuniti Zahtjev za korištenje građe Muzeja Slavonije. Zahtjev je potrebno čitko ispuniti te dostaviti u Odjel za zajedničke poslove Muzeja Slavonije na Trgu Sv. Trojstva 6 u Osijeku. Odobrenje Zahtjeva za korištenje građe Muzeja Slavonije daje isključivo ravnatelj Muzeja te se za takvu vrstu zahtjeva primjenjuju odredbe Cjenika Muzeja Slavonije. Za sve ostale informacije slobodno se obratite djelatnicima Muzeja i/ili u Ured ravnatelja.

Druga "Književna večer"
Međunarodni dan muzeja u Zavičajnom muzeju Slatina...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731