Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (155 words)

Otvorenje izložbe "Novi život starog hrasta"

novi-ivot-starog-hrrasta

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe "Novi život starog hrasta" autora Ive Jelušića, koja će se održati u Pastoralno-kulturnom centru bl. Alojzija Stepinca u Županji u nedjelju 15. ožujka 2020. godine s početkom u 19.30 sati. Na izložbi će se moći vidjeti replike prastarih zdjela kostolačke kulture koje su izrađene u abonosu, hrastu lužnjaku starom preko 5000 godina.

Nalazi Vis kod Dervente, Pivnica kod Odžaka i Donja Mahala kod Orašja imaju veliki značaj u predstavljanju kostolačke kulture na ovom području, a posebno je važno nalazište Pivnica (Potočani). Prema oblicima fragmenata i cijelih posuda koje su pronađene, sačinjeni su crteži njihovih oblika. Dio tih crteža kasnije je stigao do Ive Jelušića iz Vojskove, zaljubljenika u povijest Posavine. Na lokalitetu Pivnica pronađena je i jedna dobro očuvana zdjela koja se sada nalazi u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Prema njoj je Ivo Jelušić uradio repliku, ali od abonosa. Replika je sačuvala originalni oblik, ukrašena stvarnim ornamentima i napravljena od drveta izronjenog iz korita rijeke Bosne nedaleko od lokaliteta Pivnice.


Otvara se izložba „Braća po oružju“ – elite željez...
Radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini županjs...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731