Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (391 words)

Otvara se izložba „Braća po oružju“ – elite željeznog doba

e-pozivnica_Braca-po-oruzju_GM-Pozega

 U utorak, 10. ožujka u 18 sati Gradski muzej Požega otvara izložbu Braća po oružju – elite željeznog doba. Radi se o izložbi koja je nastala u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta iz Slovenije. Autori izložbe su Hrvoje Potrebica i Borut Križ, a kustosica izložbe Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. 

Ova izložba prikazuje dva značajna ratnička groba iz razdoblja starijeg željeznog doba, jedan s lokaliteta Kaptol, a drugi s lokaliteta Kapiteljska njiva u Dolenjskoj. Ovi grobovi čine poveznicu između prostora Požeške kotline i Dolenjske u Sloveniji.
Novo Mesto u Dolenjskoj je bilo jedno od najvažnijih centara starijeg željeznog doba (8. – 5. st. pr. Kr.) na jugoistočnom alpskom prostru s utvrđenim visinskim naseljem koje omeđuje veće naseobinsko područje s pećima za taljenje željezne rude i brojnim grobljima pod tumulima te pojedinačnim grobnim humcima. Na tom prostoru dosad je istraženo 1350 kosturnih grobova među kojima i 20 bogato opremljenih kneževskih grobova. Lokalitet Kapiteljska njiva je najveće istraženo groblje čak i u europskim pojmovima. Na izložbi se prikazuje grob I/16, u kojem je se nalazi pokojnik starosti između 20 i 40 godina. Uz pokojnika su bile priložene tri posude, dvije željezne sulice, dvije sjekire, dvije brončane igle, željeni nož, pojas s dva brončana utega i željezni zakrivljeni mač – mahira u drvenim broncom okovanim koricama. Na stjenkama keramičkih posuda pronađen je grafit kojeg nema na području Dolenjske, ali ga ima oko Kaptola.
Prapovijesno nalazište Kaptol počelo se istraživati 1960-ih godina, na položaju Čemernica. Iz tih prvih istraživanja na izložbi će biti prikazan materijal iz tumula X koji se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu, pa će Požežani imati priliku vidjeti materijal koji nam inače nije dostupan. Dr. sc. Hrvoje Potrebica, koji vodi arheološka istraživanja na lokalitetu Kaptol od 2001. godine, proveo je i revizijsko istraživanje tumula X te je ustanovio da tumul X u prvim istraživanjima nije do kraja istražen i prikupio je novu građu koja se čuva u Gradskom muzeju Požega. Na ovoj izložbi po prvi put će se spojiti ova grobna cjelina.
Uz ovu izložbu, kao i dosad, bit će organizirane radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Izložba ostaje otvorena do 23. travnja 2020. godine, a moći će se pogledati od ponedjeljka do subote u prijepodnevnim satima, od 10 do 12 sati, te ponedjeljkom i srijedom i u poslijepodnevnim satima od 18 do 20 sati.
Zemlja će jednom biti Sunce: samostalna izložba Da...
Otvorenje izložbe "Novi život starog hrasta"

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731