Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (202 words)

Otvorenje izložbe “Arheologija iz zraka” u Muzeju Đakovštine

e-pozivnica_Arheologija-iz-zraka_Djakovo-copy
U petak, 8. rujna u 19 sati Muzej Đakovštine ugošćuje izložbu pod nazivom „Arheologija iz zraka", čiji su autori Miroslav Vuković (Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu). Ova izložba, koja je već gostovala u brojnim muzejima i galerijama kako hrvatskim tako i inozemnim, posjetiteljima nudi jednu drugačiju perspektivu promatranja arheoloških lokaliteta i to iz visine. 

Zahvaljujući razvitku bespilotnih letjelica, fototehnike i geoinformatike tijekom godina oblikovala se posebna grana arheologije, zračna arheologija, koja se danas široko primjenjuje prilikom arheoloških terenskih pregleda, iskopavanja ili kontrole zaštićenih lokaliteta. Ovom neinvazivnom metodom dokumentiranja se brže i jednostavnije identificiraju, bilježe i analiziraju arheološki ostaci koji su često puta teško vidljivi s površine. U izložbi „Arheologija iz zraka" predstavljen je niz različitih lokaliteta diljem Hrvatske koji su fotografirani iz zraka, no izložene fotografije nisu dokumentarnog karaktera s ciljem tehničkog bilježenja arheoloških ostataka, već je u fokusu fotografija kao medij i kao umjetnički rad. "Arheologija iz zraka" primjer je kako se fotografiranjem iz malo drugačijeg kuta gledanja može široj javnosti ukazati na prisutnost ostataka prošlosti koji su dio naše današnjice i koji su nerijetko nevidljivi s površine, ali se iz zraka otkrivaju u svoj svojoj veličini i raskoši. 

Veselimo se Vašem dolasku!
OTVORENA IZLOŽBA ANTONA CETINA – DONACIJA 60 UMJET...
OTVORENJE IZLOŽBE ANTONA CETINA - DONACIJA 60 UMJE...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731