Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (340 words)

OTVORENA IZLOŽBA ANTONA CETINA – DONACIJA 60 UMJETNIČKIH DJELA GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

IMG_5525


U petak 8. rujna 2023.godine u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba akademskog slikara Antona Cetina pod nazivom „Donacija 60 umjetničkih djela Gradskom muzeju Vukovar".

Anton Cetin, hrvatski, francuski i kanadski umjetnik rođen je u Bojani kod Čazme 18. rujna 1936. godine. Završio je školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je u klasi prof. Marijana Detonija.

U Hrvatskoj je radio kao ilustrator i dizajner do odlaska u Pariz 1966. gdje je boravio do 1968. godine gdje je radio za poznatog ilustratora J.M. Rabeca i izdavačku kuću Larousse.

1968. godine odlazi u Kanadu u Otawu gdje živi i danas, a tamo je radio kao profesionalni slikar i grafičar. 1986. godine u Kanadi je proglašen umjetnikom godine.

Dobitnik je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića i reda hrvatskog pletera za osobite zasluge u kulturi.

Jedan od njegovih značajnijih i poznatijih radova je pjesničko-grafička mapa Amerika Croatan America, koju je objavio zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem, a koju su darovali papi Ivanu Pavlu II. 1989. godine prilikom audijencije u Vatikanu. Početkom 1993. godine takovu mapu daruju i Gradskom muzeju Vukovar za likovnu zbirku „Muzej Vukovara u progonstvu" čiji je inicijator osnivanja mr. Božo Biškupić. Pored grafičke mape 1996. godine darujeza Zbirku i sliku, „Uskrsnuće", akrilik na platnu, koja se nalazi u stalnom postavu Zbirke.

Vječna Eva, umjetnikova muza, majka svih, stvarateljica, puna blage i nježne prirode, utjehe i razumijevanja. Ona je simbol žene koju umjetnik uzdiže u mitske. Kozmičke i duhovne sfere kao nezamjenjivu nositeljicu obećanja, ljubavi, ljepote i života. Donacija 60 djela govori upravo o Evi rođenoj 1967. godine u Parizu. Sama djela su prožeta profinjenom estetikom i minimalizmom, skoro piktogramski crteži, ponekad na tragu španjolskog slikara Miro-a. S bljeskovima boje koje simboliziraju Evina raspoloženja od onog svakodnevnog do nedostupnog vječnog svjetla kozmičkih i božanskih visina.

Na izložbi su govorili kustosica Gradskog muzeja Vukovara Rosanka Savić-Mitrović, ravnateljica Ana Filipović i pročelnik Upravnog odjela Grada Vukovara Josip Paloš, koji je ujedno izložbu proglasio otvorenom.

Izložba će biti otvorena za javnost do 5. listopada 2023. godine. 

Tragom Jankovića 2023.
Otvorenje izložbe “Arheologija iz zraka” u Muzeju ...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731