Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (243 words)

Otvorenje izložbe "Aktovi" Stanka Abadžića

U petak je u Muzeju Đakovštine otvorena izložba "Aktovi", renomiranog fotografa podrijetlom iz Vukovara, Stanka Abadžića.
O Abadžićevom životu i umjetničkom radu govorio je ravnatelj Muzeja, Borislav Bijelić, rekavši kako su iza njega rad i izlaganje u 16 zemalja svijeta, među kojima se posebno ističu Češka, Portugal, Amerika, Japan i Rusija. Izlagao je i u brojnim gradovima u Hrvatskoj. Trenutno živi i radi u Zagrebu. O njegovom radu svjedoči 17 fotomonografija podijeljenih u dvije teme - gradovi i aktovi.
Umjetnička fotografija koju snima Abadžić primjer je fotografskog umijeća autora, u kojemu on studiozno promišlja scenu. Akt, koji oduvijek balansira na rubu društvene prihvatljivosti, on donosi kroz igru svjetla i sjene u crno-bijeloj boji, naglašavajući pritom ljepotu ženskog tijela. Abadžić se bavi opravdanošću akta u fotografiji, bez vulgarnosti i negativnih primisli, naglašava Bijelić.
Autor kaže da je aktove počeo snimati relativno kasno, potaknut fotografijama ženskog tijela u reklamama i na velikim panoima koji ga objektiviziraju do granice neukusa. On je želio, koristeći svoje snimateljsko znanje i iskustvo, žensko tijelo ponovno prikazati kao subjekt i naglasiti njegovu ljepotu i senzualnost.
Jedan od izloženih aktova posebno je znakovit, ističe u popratnom katalogu autorica teksta Draženka Jalšić Ernečić, snimljen je u starinskoj sobi oštećenoj potresom i autorov je rezime apokaliptične 2020. godine. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Pavo Cindrić. Ona je sastavni dio Đakovačkog ljeta 2021. i dostupna je u Muzeju Đakovštine za posjetitelje do sredine rujna.

Video s otvorenja izložbe možete pogledati na sljedećoj poveznici: Đakovo live Otvorenje izložbe Aktovi

 


Dokumentarno-igrani film ''Kod konjarskih vatri''
Otvaranje izložbe "Aktovi" autora Stanka Abadžića

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731