Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (259 words)

U Muzeju Slavonije otvorenje gostujuće izložbe "Zaviri ispod"

Zaviri ispod, Muzej Slavonije, 2019. brošura

U Muzeju Slavonije, u četvrtak 28. veljače 2019., s početkom u 19:00 sati otvorenje gostujuće izložbe "Zaviri ispod – donje rublje i higijena". O higijeni, kao i donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka o individualnim razlikama u higijenskim navikama u moslavačkom, posavskom ili slavonskom kraju.

Zaviri ispod, Muzej Slavonije, 2019. brošura
Zaviri ispod, Muzej Slavonije, 2019. brošura
Zaviri ispod, Muzej Slavonije, 2019. brošura
Zaviri ispod, Muzej Slavonije, 2019. brošura
Zaviri ispod, Muzej Slavonije, 2019. brošura

Izložba će biti predstavljena u Osijeku kao rezultat uspješne i dugogodišnje suradnje djelatnika Muzeja Moslavine Kutina i Muzeja Slavonije. Autorica izložbe Slavica Moslavac, inače kustosica Muzeja Moslavine Kutina, izložbom želi naglasiti kako su oduvijek postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno od obitelji do obitelji. Autorica navodi da je donje rublje prisutno kroz povijest već niz godina, no kao i sve ostalo u raslojenom društvu, rublje je bilo privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Danas je donje rublje postalo toliko raznoliko da ga možemo pronaći za bilo koju namjenu. Vjerujemo kako će ova tema i izloženi muzejski predmeti potaknuti veliki broj znatiželjnih Osječana da posjete i istraže raznoliko donje rublje, a posebno starije generacije da se prisjete kako su kao djeca odrastali i na koji način su vodili brigu o svojoj higijeni i zdravlju. Izložba je ujedno i prigoda za učenike nižih razreda osnovnih škola da upoznaju zavičaj svoga kraja razumijevanjem kulture koja je za njih danas uistinu povijesna činjenica.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, a izložbu se može posjetiti do lipnja 2019. 

Nove radionice "Umjetnost u fotografiji"
Radionica "Muzejske priče"

Povezani postovi

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731