Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (305 words)

Otvorena izložba "Izbor iz zbirke Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti"

U subotu, 29. svibnja u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Izbor iz zbirke Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti" i predstavljene su dvije knjige, "Zbirka Zlate Lubienski u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti", koja je rezultat istraživanja ostavštine grofice Zlate Lubienski i "Strossmayerova zbirka starih majstora", čije su autorice Ljerka Dulibić i Iva Pasini Tržec.
Autor izložbe, Ivan Ferenčak predstavio je đakovačkoj publici dio predmeta iz zbirke Zlate Lubienski, odnosno dio zbirke koja je prikupljana tijekom godina u plemićkoj obitelji Unukić-Adrowski-Lubienski, a kojoj se kao jedinstvenoj cjelini gubi trag 1969. kad umire Zlata Lubienski. Biskup Strossmayer odigrao je veliku ulogu u stvaranju zbirke, a njegova privatna i umjetnička povezanost s ovom obitelji je izuzetno zanimljiva sama po sebi. HAZU je u posjed stotinjak predmeta iz zbirke došao dva puta- 1971. otkupom te 1983. donacijom. Izložba obuhvaća četiri cjeline: slikarstvo, arheološku baštinu, predmete dalekih i drevnih civilizacija te devocionalije (predmete za iskazivanje pobožnosti). U Muzeju Đakovštine su izloženi odabrani predmeti, među njima je sedam slika sakralne i svjetovne tematike, od kojih većina potječe iz ostavštine biskupa Strossmayera, predmete drevnih civilizacija i četrdesetak arheoloških predmeta među kojima se posebno ističu aztečki totem, egipatski amuleti i antička grnčarija dok među devocionalijama treba spomenuti tri kvalitetno izrađene knjige pobožnosti, medaljone i bogato ukrašene relikvijare. Ljerka Dulibić govorila je o knjizi "Strossmayerova zbirka starih majstora" te o radu Galerije starih majstora i opsežnim istraživanjima koja su prethodila publikacijama koje su predstavljene te o samoj izložbi. Predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana, Robert Francem proglasio je izložbu otvorenom i zahvalio se Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU za dugogodišnju suradnju. Izložba je realizirana na inicijativu Grada Đakova u suradnji sa Strossmayerovom galerijom starih majstora HAZU u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost „Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkama" i sastavni je dio XIX. Strossmayerovih dana. Može se pogledati do 27. lipnja ove godine.


Proslava Dana Grada Našica 2021. godine
SAMOSTALNA IZLOŽBA TRI

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731