Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (264 words)

Otvorena izložba ”In villa que vocatur Diaco” – Rezultati arheoloških istraživanja u Đakovu

pozivnica-jelena1

U petak, 14. prosinca, u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba o arheološkim istraživanjima na području grada Đakova. Prva je to arheološka izložba u našemu muzeju nakon nekoliko godina, a tematski se dotakla različitih arheoloških aktivnosti koje su provedene u Đakovu od 60-ih godina prošloga stoljeća pa sve do prošle godine. Posjetitelji su tako imali prilike vidjeti raznoliki arheološki materijal i fotografije sa istraživanja te pročitati nešto više o novim saznanjima koje su spomenutim istraživanjima otkrivena, a kao posebno iznenađenje izložena su i dva primjerka sa najnovijih istraživanja u Biskupskom dvoru. Predstavili smo nekoliko verzija Sparrovog crteža Đakova iz 1697. godine, objavili dijelove terenskog dnevnika arheologinje Branke Raunig iz 1966. g. gdje opisuje svoja istraživanja Đakova, objavili smo sažetke sa istraživanja gotičko-barokne katedrale koja je srušena 1880. g., rezultate istraživanja na prostoru Trga J. J. Strossmayera od 2009. – 2017. g. te spoznaje dobivene arheološkim nadzorima prilikom zemljanih radova oko srednjovjekovnog zida i u Preradovićevoj ulici. Posebna dimenzija izložbe su virtualne rekonstrukcije izgleda Đakova u 14. i 15. stoljeću, te izvorni izgled današnje župne crkve Svih Svetih kada je zgrada bila u funkciji džamije.
Izložba je realizirana sredstvima Grada Đakova te Osječko – baranjske županije. Suradnici na izložbi su Maja Šunjić, Marko Sinobad, Tomislav Hršak, Zvonko Bojčić, Tone Papić, Linda Bednjanec, Zoran Wiewegh te Marin Mađerić, koji je izradio sve predstavljene virtualne rekonstrukcije.
Na otvorenju su govorili ravnatelj Muzeja Đakovštine, Borislav Bijelić te autorica Jelena Boras, koja je i otvorila izložbu, dok su u glazbenom dijelu na gitarama nastupili učenici Osnovne glazbene škole pri OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Đakova.
Izložba je otvorena do 25. siječnja 2019. godine. 

Čestitka
30 godina zaštićene arheološke zone

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731