Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (569 words)

Otvorena izložba "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija“

Vojna-krajina

„Odavno smo graničari stari, čuvali smo granicu na Savi. Čuvali je sa starih čardaka, branili je hrabro od Turaka!"


Porculanske figurice (Meissen) vojnokorajiških oficira i husara (Kulturno-povijesna zbirka ZMSG-a)

  Ovi snažni stihovi djelo su našeg cijenjenog pučkog pjesnika Đuke Galovića, a ujedno i slogan ovogodišnjeg 53. Šokačkog sijela, čiji je program prožet pričom o našoj bogatoj graničarskoj povijesti i uspomenama iz doba Vojne krajine. Drugi dan Sijela, nedjelja 16. veljače, tradicionalno je započeo pokladnim jahanjem ulicama grada u kojem je sudjelovalo rekordnih 154 jahača i jahačica. Naime, 70-ih godina prošlog stoljeća Ilija Lešić Bartolov s nekolicinom Županjaca obnavlja običaj pokladnog jahanja. U sklopu ovoga običaja vrši se ophod selom ili obližnjim mjestom, gdje mladi momci na lijepo okićenim konjima jašući obilaze viđenije kuće u selu. Običaj pokladnog jahanja vjerojatno vuče korijene još iz vremena Vojne krajine kada je na ovom području osmanska vojska upadala, provaljivala i zastrašivala djevojke. Momci bi se za vrijeme poklada šalili s curama i snašama te bi ih plašili maskirani u "turke" jašući na konjima, ne bi li se pomislilo da su u selo provalile Osmanlije s one strane Save.

Igor Valeri, Ladislav Vrgoč i Robert Adamček

  Shodno tome, nastavak programa uslijedio je navečer. Zavičajni muzej Stjepan Gruber, u suradnji s organizacijskim odborom Šokačkog sijela i Društva Terra banalis koji se bave poviješću Vojne krajine, organizirao je izložbu "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija". Nakon večernje mise u 19,30, u prostorijama Pastoralno-kulturnog centra bl. Alozija Stepinca, kustos Hrvoje Tkalac uvodno je predstavio izložbu i njezin koncept, a zatim je gospođa Nada Galović, predsjednica gradskog vijeća grada Županje, službeno i otvorila izložbu. Kako bi dodatno obogatili program, otvorenje su upriličile zvijezde osječkog HNK, tenor Ladislav Vrgoč, bariton Robert Adamček i na klaviru Igor Valeri. Sjajnim nastupom, publiku su ozarili izvedbama iz opere Nikola Šubić Zrinski, a za kraj neizostavnom i nadaleko poznatom arijom „U boj, u boj", koju je 1866. napisao Franjo Marković, a skladao Ivan Zajc.

Izložba Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani protiv Osmanlija prezentira proces stvaranja obrambenog sustava protiv Osmanlija – poznate Vojne krajine. Kroz konkretne teme podijeljene u 5 cjelina problematiziraju se važni opći krajiški procesi i fenomeni. Polazeći od šire perspektive, tj. formiranja Vojne krajine na potezu od Jadrana do Erdelja u 16. stoljeću, odnosno od Jadrana do Karpata u 18. i 19. stoljeću, plakati se postepeno fokusiraju na hrvatsko-slavonski prostor, a zatim i na sam prostor Banovine, čime se u prostornom i kronološkom smislu ocrtava složen proces stvaranja te jedinstvene europske tvorevine. Iako se ovdje govori o vojnoj granici u prostoru Banovine, svakako da je to povezano s nama i našim prostorom jer je upravo Granica ta koja je obilježila i možda ostavila i najviše traga u našoj slavonskoj slavnoj prošlosti.

Osim toga, dio plakata prezentira aspekte svakodnevnog života krajišnika, njihovo odijevanje, naoružanje, školovanje, demografska i migracijska kretanja pa će to biti zgodno i lokalnim zaljubljenicima u prošlost Vojne krajine da povuku određene paralele i uvide potencijalne razlike života u Granici na prostoru Banovine i na našem prostoru, prostoru Brodske pukovnije.

Izložba je otvorena za posjetitelje sve do 26. veljače, odnosno do kraja Šokačkog sijela.

Dobro došli!

Etnološka radionica "Nosim špenzle na stotinu šara...
NIJEMCI U ZAGREBU I OKOLICI KROZ STOLJEĆA

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731