Vojna-krajina

„Odavno smo graničari stari, čuvali smo granicu na Savi. Čuvali je sa starih čardaka, branili je hrabro od Turaka!"


Porculanske figurice (Meissen) vojnokorajiških oficira i husara (Kulturno-povijesna zbirka ZMSG-a)

  Ovi snažni stihovi djelo su našeg cijenjenog pučkog pjesnika Đuke Galovića, a ujedno i slogan ovogodišnjeg 53. Šokačkog sijela, čiji je program prožet pričom o našoj bogatoj graničarskoj povijesti i uspomenama iz doba Vojne krajine. Drugi dan Sijela, nedjelja 16. veljače, tradicionalno je započeo pokladnim jahanjem ulicama grada u kojem je sudjelovalo rekordnih 154 jahača i jahačica. Naime, 70-ih godina prošlog stoljeća Ilija Lešić Bartolov s nekolicinom Županjaca obnavlja običaj pokladnog jahanja. U sklopu ovoga običaja vrši se ophod selom ili obližnjim mjestom, gdje mladi momci na lijepo okićenim konjima jašući obilaze viđenije kuće u selu. Običaj pokladnog jahanja vjerojatno vuče korijene još iz vremena Vojne krajine kada je na ovom području osmanska vojska upadala, provaljivala i zastrašivala djevojke. Momci bi se za vrijeme poklada šalili s curama i snašama te bi ih plašili maskirani u "turke" jašući na konjima, ne bi li se pomislilo da su u selo provalile Osmanlije s one strane Save.

Igor Valeri, Ladislav Vrgoč i Robert Adamček

  Shodno tome, nastavak programa uslijedio je navečer. Zavičajni muzej Stjepan Gruber, u suradnji s organizacijskim odborom Šokačkog sijela i Društva Terra banalis koji se bave poviješću Vojne krajine, organizirao je izložbu "Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija". Nakon večernje mise u 19,30, u prostorijama Pastoralno-kulturnog centra bl. Alozija Stepinca, kustos Hrvoje Tkalac uvodno je predstavio izložbu i njezin koncept, a zatim je gospođa Nada Galović, predsjednica gradskog vijeća grada Županje, službeno i otvorila izložbu. Kako bi dodatno obogatili program, otvorenje su upriličile zvijezde osječkog HNK, tenor Ladislav Vrgoč, bariton Robert Adamček i na klaviru Igor Valeri. Sjajnim nastupom, publiku su ozarili izvedbama iz opere Nikola Šubić Zrinski, a za kraj neizostavnom i nadaleko poznatom arijom „U boj, u boj", koju je 1866. napisao Franjo Marković, a skladao Ivan Zajc.

Izložba Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani protiv Osmanlija prezentira proces stvaranja obrambenog sustava protiv Osmanlija – poznate Vojne krajine. Kroz konkretne teme podijeljene u 5 cjelina problematiziraju se važni opći krajiški procesi i fenomeni. Polazeći od šire perspektive, tj. formiranja Vojne krajine na potezu od Jadrana do Erdelja u 16. stoljeću, odnosno od Jadrana do Karpata u 18. i 19. stoljeću, plakati se postepeno fokusiraju na hrvatsko-slavonski prostor, a zatim i na sam prostor Banovine, čime se u prostornom i kronološkom smislu ocrtava složen proces stvaranja te jedinstvene europske tvorevine. Iako se ovdje govori o vojnoj granici u prostoru Banovine, svakako da je to povezano s nama i našim prostorom jer je upravo Granica ta koja je obilježila i možda ostavila i najviše traga u našoj slavonskoj slavnoj prošlosti.

Osim toga, dio plakata prezentira aspekte svakodnevnog života krajišnika, njihovo odijevanje, naoružanje, školovanje, demografska i migracijska kretanja pa će to biti zgodno i lokalnim zaljubljenicima u prošlost Vojne krajine da povuku određene paralele i uvide potencijalne razlike života u Granici na prostoru Banovine i na našem prostoru, prostoru Brodske pukovnije.

Izložba je otvorena za posjetitelje sve do 26. veljače, odnosno do kraja Šokačkog sijela.

Dobro došli!