Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (554 words)

Održano svečano predstavljanje publikacije „Izazovi baštine Dore Pejačević“

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Našicama 3. studenog 2022. godine održano je svečano predstavljanje Zbornika radova sa znanstveno – stručnog skupa pod nazivom „Izazovi baštine Dore Pejačević", održanog 18. rujna 2020. godine povodom 135. godišnjice skladateljičinog rođenja i 35. obljetnice Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora" u Našicama.

Organizatori svečanog predstavljanja publikacije bili su Zavičajni muzej Našice, Gradska knjižnica Našice i Osnovna glazbena škola „Kontesa Dora". Svečani program otvorila je ravnateljica Gradske knjižnice Našice Silvija Šokić, a prigodnim riječima obratile su se knjižničarska savjetnica Renata Bošnjaković voditeljica Odjela muzejske knjižnice Zavičajnog muzeja Našice i predsjednica Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama te Darija Vlajnić ravnateljica Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora" u Našicama.

Publikaciju su predstavile povjesničarke umjetnosti ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak te izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak i prodekanica za znanost s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku koje svojim kontinuiranim dvadesetogodišnjim radom istražuju i promiču baštinu obitelji Pejačević. Istaknule su izniman rad i doprinos akademkinje Koraljke Kos kao i svih recentnih autora koji su svojim istraživačkim radom sudjelovali u ovom Zborniku.

Izdavači publikacije „Izazovi baštine Dore Pejačević" su Zavičajni muzej Našice i Osnovna glazbena škola „Kontesa Dora", suizdavači su Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Ogranak matice hrvatske u Našicama. Urednica publikacije je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, lektorica je Tena Turza Konjetić, recenzentice Zbornika su dr.sc. Koraljka Kos i dr.sc. Jasminka Najcer Sabljak, autor fotografije na ovitku publikacije je Danijel Kopri prof. u miru, a tehnički urednik je Zvonko Pinter Pdf obrt Našice. Zbornik je ilustriran fotografijama iz fundusa zbirki Zavičajnog muzeja Našice iz 1985. godine koji je pratio 100. obljetnicu rođenja skladateljice.

Znanstveno-istraživački radovi kao sastavni dijelovi publikacije prezentirani su na stručnom skupu održanom 18. rujna 2020. godine u Gradskoj vijećnici u Našicama pod nazivom „Izazovi baštine Dore Pejačević", a odnose se na život i djelo Dore Pejačević, prve hrvatske moderne skladateljice. Moderatorice znanstvenog skupa bile su akademkinja Koraljka Kos i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

Na skupu su sudjelovali izlagači Nada Bezić iz Hrvatskog glazbenog zavoda, Dinko Župan s Hrvatskog instituta za povijest, Dalibor Davidović, Vilena Vrbanić i Sanja Kiš Žuvela s Muzičke akademije u Zagrebu, Marina Kopri tadašnja dugogodišnja ravnateljica Osnovne glazbene škole "Kontesa Dora", Renata Bošnjaković iz Zavičajnog muzeja Našice te ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak. Organizatori skupa su bili Osnovna glazbena škola, Zavičajni muzej Našice i Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama, dok su u organizacijskom odboru bili Renata Bošnjaković, Marina Kopri, Koraljka Kos i Silvija Lučevnjak. Prigodnu programsku knjižicu sa sažecima lektorirala je ravnateljica Gradske knjižnice Našice Silvija Šokić. Cilj skupa bio je predstaviti dosadašnja iskustva i dosege u istraživanju baštine Dore Pejačević kao i nove spoznaje o životu i radu skladateljice.

Na kraju predstavljanja publikacije ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak naglasila je kako je ovaj Zbornik početak ovog tipa istraživanja, predstavljanja i publiciranja novih saznanja eminentnih autora javnosti te će u tom smislu održati kontinuitet kao serijska publikacija. Profesorica Najcer Sabljak osvrnula se na promicanje lika i djela Dore Pejačević kao brenda koji čine kulturu i umjetnost grada Našica.

Glazbenom izvedbom Canzonetta, Op.8., svečani program uveličale su profesorice Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora" Ivana Novaković na violini i Vedrana Matić na klaviru.

Zavičajni muzej Našice zahvaljuje svim posjetiteljima kao i sudionicima koji su na različite načine doprinijeli ostvarenju ove publikacije ne samo u kontekstu vrijednosti za zavičajnu već i nacionalnu baštinu. 

Izložba “Dječje igračke iz zbirke Etnografskog muz...
28.10.2022. u Novoj Gradiški održana godišnja skup...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731