Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (374 words)

Obilježavanje godišnjice povratka Gradskog muzeja Vukovar u razrušeni dvorac Eltz i godišnjice svečanog otovrenja zbirke Muzej Vukovara u progonstvu.

Dana 27. svibnja 2019. godine obilježavamo 71. godišnjicu otvaranja prvog stalnog postava i 21. godišnjicu povratka Gradskog muzeja Vukovar u tada razrušeni dvorac Eltz (27. svibnja 1998.)
Prisjećamo se prošljogodišnjeg svečanog otvorenja zbirke Muzej Vukovara u progonstvu kada  je obilježena 70. godišnjica otvaranja prvog stalnog postava i 20. godišnjica povratka Gradskog muzeja Vukovar u tada razrušeni dvorac Eltz (27. svibnja 1998.) te je svečano i otvoren stalni postav "Muzej Vukovara u progonstvu".
Riječ je o bogatoj donaciji umjetnika i Ustanova. Ovaj postav je toliko opsežan i raskošan da bi mogao biti smješten u daleko većem prostoru. Svečanim činom otvaranja stalnoga postava "Muzej Vukovara u progonstvu" zaokružuena je jedna cjelina kada je riječ o Gradskom muzeju Vukovar.
Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, prof. objasnila je kako ovaj čin zaokružuje cjelokupni postav Gradskog muzeja Vukovar koji se odvijao u više faza.
Prva faza stalnog postava u dvorcu Eltz svečano je otvorena 25. siječnja 2013. godine, druga faza 23. siječnja 2014., dok je Stalni postav Zbirke Bauer svečano otvoren 14. siječnja 2017. godine. Ravnateljica Marić zahvalila se na nesebičnoj potpori resornom ministarstvu i svim drugim kulturnim institucijama kroz sve godine od progonstva do povratka u Vukovar jer je uz njihovu pomoć Gradski muzej Vukovar izrastao u kulturnu instituciju grada na Dunavu koja se okitila brojnim nagradama i priznanjima.
"Otvorenje stalnoga postava ujedno je i završna faza prezentacije muzejskih zbirki Gradskog muzeja Vukovar u sklopu projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojeg pod nazivom „Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol" provodi Ministarstvo kulture RH," rekla je ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek objašnjavajući kako je ova zbirka početkom devedesetih bila iskaz velike solidarnosti umjetnika i pokretača ove inicijative, kako bi se pokazala vjera umjetnika da će darovane umjetnine pronaći svoje mjesto u Vukovaru nakon povratka. Veliku ulogu u radu i obnovi muzeja odigrao je i gospodin dr. sc. Božo Biškupić (dugogodišnji ministar kulture) i gospođa mr. sc. Branka Šulc (dugogodišnja pomoićnica u ministarstvu kulture). svečanost otvorenja glazbenim i plesnim točkama uveličali su umjetnici: Ivana Medić, sopran; Ladislav Vrgoč, bariton; Vlasta Gyura, klavir; Plesni odjel O.Š. D. Tadijanovića; Sandra Lončarić, glumica HNK Osijek i Joško Ševo red. prof. na Akademiji dramskih umjetnosti i predsjednik Festivala glumca.

Vaš Gradski muzej Vukovar.

Otvorenje izložbe "Tikva mala, a stotinu šara"
Posjet kulturnim događanjima - posjet Gradišćanski...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731