Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
3 minutes reading time (670 words)

Noć muzeja 2019 - program u Muzeju Đakovštine

 U petak 1. veljače 2019. godine održava se Noć muzeja, kulturna manifestacija koja već četrnaesti puta u Hrvatskoj okuplja muzeje, galerije, udruge i brojne baštinske ustanove diljem Hrvatske. Ovogodišnja tema je " Muzeji – inovacije i digitalna budućnost", a odražava se u potrebi današnjeg suvremenog društva koje traži razvijanje novih dimenzija muzejske djelatnosti, u skladu s razvojem tehnologije, kroz digitalne platforme koje obuhvaćaju mobilne aplikacije, virtualne sadržaje te digitalne intepretacije muzejskog sadržaja.

Muzej Đakovštine je sudionik i ovogodišnje manifestacije, otvarajući svoja vrata posjetiteljima od 18 sati s prigodnim programom koji će trajati kasnih večernjih sati. Tijekom cijelog održavanja manifestacije, kustosi će biti na raspolaganju svim posjetiteljima za stručna vodstva, dok će cijene muzejskih publikacija biti prigodno snižene.

U 18:00 započinje radionica "Recikliraj maštovito!". Profesorice i učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova pripremili su zanimljiv program namjenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta kroz kojega će potaknuti maštu sudionika otkrivajući im svijet recikliranja različitih predmeta koje bismo na prvi mah bacili u smeće. Voditelji radionice će nam pokazati kako nije sav otpad smeće, te kako upravo u današnjem vremenu, kroz malo razmišljanja o svojoj budućnosti i budućnosti našeg okoliša, možemo sustavno raditi na smanjivanju otpada i pri tome aktivirati svoju kreativnost.

U 20 sati započeti će predstavljanje digitalnog segmenta djelatnosti Muzeja Đakovštine koje će voditi kustosica Jelena Boras. Dotaknut ćemo se različitih mogućnosti komuniciranja sa virtualnom publikom te mogućnosti prezentacije muzejskih sadržaja na različitim internetskim platformama. U drugom dijelu predstavljanja, upoznati ćemo posjetitelje sa novosti u muzeju – audio vodiču kroz sve stalne postave Muzeja Đakovštine, kojem se pristupa preko QR kodova. Zahvaljujući audio vodiču, Muzej Đakovštine ulazi u svijet digitalne transformacije muzeja i muzejskih sadržaja, koja će približiti muzejske izloške posjetiteljima na drugačiji, inovativan način koji posjet muzeju čini interaktivnim iskustvom. Ovakav način pristupanja virtualnom sadržaju ne zahtjeva dodatne aplikacije niti registracijsko – instalacijske korake čime ponuđeni sadržaj zahtjeva minimalnu razinu digitalne pismenosti – samo opremljenost pametnim telefonom ili tabletom. Na ozvučavanju stalnog postava, muzej je surađivao s tvrtkom HSM informatika iz Zagreba, u čije ime će aplikaciju predstaviti Lovorka Lučić. Aplikacija "Audio muzej" nova je verzija aplikacije osmišljene kao vodič kroz muzeje, razvijene u sklopu projekta iz međunarodnog Eureka programa. Cilj projekta je podržati razvoj govornih tehnologija za pretvaranje teksta u govor i suprotno.

U 21 sat počinje filmska projekcija koju je pripremio Foto-kino klub Đakovo. Riječ je o dva filma: "Đakovačke kronike", u trajanju od 35 minuta te "Vremenska igra" u trajanju od 13 minuta. Kronike će prikazati različite priče iz Đakovštine snimljene 70-ih godina prošlog stoljeća, dok je Vremenska igra usporedba starih snimki Đakova sa današnjima. Među brojnim licima prolaznika koje su autori zabilježili, naši će sugrađani zasigurno prepoznati neko sebi blisko, a možda i svoje.

U 22 sata otvara se izložba "Ludus" autora Eugena Varzića. Eugen je rođen u Đakovu, a danas živi i stvara u Kufcima kraj Poreča. Diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine, a do danas je izlagao na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Izložba će u Muzeju Đakovštine biti otvorena do 15. ožujka. O izložbi kustosica Sonja Švec Španjol, koja će Vas, uz autora, upoznati sa izložbom, piše:

Radovi Eugena Varzića sadrže i dobro i loše, lijepo i ružno, sreću i tugu, pohvalu i kritiku, te nadu i beznađe. Umjetnik interpretira svijet iskreno, intuitivno i slobodno. Kontinuiranim radom i razvojem nastoji potaknuti emociju ili reakciju koja ima učinak na pojedinca, zajednicu, svijet. U svojoj namjeri dolazi do samih granica brutalnosti, rušeći povremeno i moralne barijere. Uzdrmati čovjeka tj. potaknuti i najmanji titraj duše daje smisao cjelokupnom djelovanju.

Zato, svakako posjetite nas u Noći muzeja kako biste doživjeli uistinu posebno iskustvo pred likovnim radovima u izložbi.

Program manifestacije završavamo glazbenim koncertom. U izložbenoj dvorani našeg muzeja nastupa Mark Kordenberg Trio. Zašto smo baš njih odabrali da zatvore ovogodišnju Noć Muzeja, svakako ćete saznati ako se prepustite glazbenom užitku od 23 sata pa do 00.30.

U programima prošlogodišnje Noći muzeja diljem Hrvatske sudjelovalo je oko 260 000 posjetitelja. Budite i Vi dio nadolazeće manifestacije i posjetite Muzej Đakovštine. Ulaz je slobodan!

Noć muzeja 2019.
Dragi ljubitelji muzeja i kvizova!

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731