Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (374 words)

Najava izložbe "To je bilo dosadinje" i promocija zbirke deseteračkih stihova "Raspjevani oroz"

RASPJEVANI OROZ I TO JE BILO DOSADINJE U GRADSKOM MUZEJU U NOVOJ GRADIŠKI

Gradski muzej Nova Gradiška povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja organizira zanimljivo događanje vezano uz promociju zbirke pjesama RASPJEVANI OROZ. Zbirka sadrži dvije tisuće deseteračkih dvostihova koji se pjevaju u melodiji bećarca, drumarca, svatovca i pokladarca.

Ovim putem Gradski muzej u Novoj Gradiški nastoji sačuvati dio kulturne baštine koju je u studenom 2011. g. UNESCO upisao na reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine. Najveći je dio zapisanih stihova pjevan u novogradiškom kraju, a tek ih je neznatan broj zapisan u požeškom i novljanskom kraju.

Bećarac nastaje spontano i rezultat je vremena u kojem se živi. Stihovi tiskani u RASPJEVANOM OROZU većinom su nastali krajem 19. st. i tijekom 20. st. Oni, na sebi svojstven način, oslikavaju život u određenom vremenskom periodu, govore o selima, mjestima, ismijavaju pojedine pojave, hvale se svojim mjestom, izgledom, govore o ljubavi, modi, bogatstvu, sirotinji, pjesmi, kolu, momku, djevojci, švaleru, udovici, bećarima, sviračima, svekrvi, punici, inoči, doktoru, poštaru, komšiji, govore o političkim i nacionalnim odnosima, ratu itd. Ovakvih je stihova ispjevano nebrojeno, a gotovo svakodnevno nastaju i novi kao odgovor na vrijeme i događaje. Pojedini se zaboravljaju i odumiru nestankom generacije i prolaskom vremena u kojemu su nastali, ali i zaboravom na događaj koji je bio povod njihovom nastanku. Kao dodatni sadržaj muzej je postavio etnografsku izložbu pod nazivom TO JE BILO DOSADINJE ( To je bilo dosadašnje). Izložbom su prezentirani pojedini svatovski likovi s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a načinjena je i rekonstrukcija sobe (kućara, kiljera) priređene za mladence. U programu promocije zbirke RASPJEVANI OROZ nastupit će pjevačka skupina HKUD-a „Trenk" iz Nove Gradiške sa svojim sviračima, pjevačka skupina KUD-a „Vrbje" iz Vrbja, pjevačka skupina KUD-a „Matija Antun Relković" iz Davora, pjevačka skupina KUD-a „Drežnik" iz Drežnika, pjevačka skupina KUD-a „Batrina" iz Batrine sa sviračima i grupa svirača iz KUD-a „Rešetari" iz Rešetara. Program vodi NG ČAJO, a autorica zbirke pjesama RASPJEVANI OROZ, izložbe TO JE BILO DOSADINJE i programa promocije je prof. Vesna Kolić Klikić, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju u Novoj Gradiški. Po završetku predstavljanja zbirke pjesama i otvorenja izložbe planirana je VEČER BEĆARCA.

Pozivamo vas da dođete u Gradski Muzej, Trg kralja Tomislava 7.,

16. svibnja 2019. godine (četvrtak) u 19,30. sati.

Edukativna muzejska akcija
Otvorena izložba "Kad bi drveće hodalo"

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731